Roglič padel, zmagovalec včeraj bežal, danes dobil sprint

Roglič padel, zmagovalec včeraj bežal, danes dobil sprint
26.08.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je v 12. etapi dirke po Španiji sicer padel, a se ni resneje poškodoval. Magnus Cort pa je po včerajšnjem neuspelem pobegu, torkat prišel do zmage. V sprintu.

Jaen je gostil start 12. etape na dirki po Španiji, Cordoba pa cilja. Etapa je bila dolga 175 kilometrov. Večji del etape je bil po profilu lažji, bolj ravninski. Potem pa dva vzpona. Najprej klanec tretje kategorije in potem še vzpon druge kategorije, na vrhu katerega so bile na voljo še odbitne sekunde.

Sledila sta samo še spust in krajša ravnina do cilja. Jasno je bilo, da se sprinterji ne bodo mogli udariti za zmago, vseeno pa je bilo vprašanje, kdo izmed hitrejših kolesarjev bo še lahko sledil ali ubežnikom ali skupini s favoriti. Etapa je ponujala možnost za pobeg in to so želeli mnogi izkoristiti. Po skoraj sto kilometrih dirkanja tako še vedno ni prišlo do pobega. Glavnina je bila še vedno skupaj.

Potem pa je pobeg uspel trojici: Miguel Iturria (Euskaltel-Euskadi), Sebastian Berwick (Israel Start-Up Nation) in Sander Armee (Qhubeka-NextHash). 84 kilometrov pred ciljem so jih ujeli še Dewulf, Jetse Bol (Burgos-bH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Maxim van Gils (Lotto Soudal) in Chad Haga (Team DSM). Osmerica je sicer sodelovala, a v ozadju so ritem narekovali predvsem kolesarji UAE.

Sledil je prvi prehod ciljne črte in vzpon na San Jeronimo. Na vzponu - oziroma na ravninske delu tega vzpona je prišlo do padca. Vpleten je bil tudi Primož Roglič, ki pa je lahko hitro nadaljeval z dirko in naj ne bi bil resneje poškodovan. Padli so predvsem kolesarji Jumbo Visme in Ineosa. Prvi na vrhu je bil Iturria, ubežniki pa so imeli ob naslednjem prečkanju ciljne črte 31 kilometrov pred pravim ciljem samo še pol minute prednosti.

V lovu so še vedno vztrajali člani moštva UAE. Sleidl je vzpon na Alto del 14 % in kmalu je v ospredju vztrajal samo še Van Gils. Sledili so novi napadi proti vrhu in na poti proti cilju se je v ospredju izoblikovala skupina, ki so jo sestavljali Ciccone, Vine, Henao in Bardet. Matthews, Trentin in Cort so sprva izgubili stik s skupino, a so kasneje ujeli priključek in sledil je lov na ubežnike.

BikeExchange in UAE so narekovali oster ritem, a vendar so zadnjega izmed ubežnikov - to je bil Vine - ujeli šele 800 metrov pred ciljem. Sledila je priprava na sprint. Tudi Luka Mezgec je sodeloval, a potem sta mimo priletela Keukeleire in Cort Nielsen. Odlična poteza je to bila in Cort Nielsen je po neuspelem včerajšnjem poskusu tokrat v sprintu prišel do zmage.

Cort je res neverjeten. Dobil je že šesto etapo. Takrat po dolgem pobegu, na zadnjem vzponu pa je uspel zadržati manjšo prednost pred Rogličem. Včeraj mu je le malo zmanjkalo. Spet po dolgem pobegu. Danes pa je dobil sprint manjše skupine. Andrea Bagioli je bil drugi, tretji pa Michael Matthews. Sledili so Trentin, Kron Grobschartner, Soto, Roux, Brambilla …

Roglič je bil 12., Polanc, ki je opravil ogromno dela pri lovu je bil 40., Mezgec 41. Tratnik pa 114. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodi Christian Odd Eiking, ki ima 58 sekund prednosti pred Guillaumejem Martinom in 1:56 pred Primožem Rogličem. Sledijo Mas, Lopez, Haig, Bernal, Yates, Kuss, Grobschartner, Vlasov, Ciccone, Mader, Meintjes … 17. je Jan Polanc.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ