Roglič z etapno zmago in rumeno majico koraka proti Nici

Roglič z etapno zmago in rumeno majico koraka proti Nici
10.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Sezono 2021 je Primož Roglič začel v izvrstni formi, kar je najprej pokazal s tretjim mestom na torkovem kronometru, že sredina prva gorska etapa pa je pokazala, da mu bo na letošnji Pariz - Nici težko kdo kos.

Primož Roglič je v zadnjih letih postal specialist za enotedenske dirke in prvi favorit na vsaki, kjer se pojavi na štartu. Nič drugače ni bilo niti na letošnji dirki proti soncu, čeprav od Pariza do Nice v karieri še ni dirkal in čeprav je bila to zanj prva dirka v tej sezoni.

Prvi dve etapi se je varno »skrival« v glavnini in ju končal brez pretresov, že torkov kronometer pa je pokazal, da je Roglič v Francijo prišel v izvrstni formi, ko je zaostal le za specialistoma Steffanom Bissegerjem in Remijem Cavagno.

Če se mu je včeraj rumena majica izmuznila, pa je v današnji težki etapi s 3500 metri vzpona njegova ekipa poskrbela, da temu ni bilo tako. Na predzadnjem vzponu sta najprej Steven Kruijswijk, nato pa še George Bennett navila ritem in preprečila napade iz glavnine, z ostrim tempom so red vzpostavljali tudi v prvi polovici ciljnega vzpona.


Dobra dva kilometra in pol pred ciljem je bil sredi vzpona na vrsti leteči cilj, na katerem so zmagovalca čakale tri odbitne sekunde. Roglič je napadel 3100 metrov do konca, se do letečega cilja že prebil na prvo mesto in tako pobral sekunde, nato pa je v silovitem tempu sam nadaljeval proti ciljni črti.

Hitro je bilo jasno, da se mu etapna zmaga in rumena majica ne bosta izmuznili, v ozadju pa nekaj časa nihče ni želel prevzeti pobude v lovu na Rogliča, zato se je prednost Zasavca povečevala. Nato je na pedala močno pritisnil branilec lanske zmage Max Schachmann in skupaj s Tiesijem Benootom in Guillamom Martinom so na koncu razliko za Rogličem v etapi spravili na 12 sekund.

Roglič je ob 12 sekundah prednosti nabral še 13 bonifikacijskih sekund (10 + 3) v etapi, skupaj s časom, pridobljenim na kronometru, pa ima Roglič v skupnem seštevku že lepih 35 sekund naskoka pred Schachmannom.

Jutri je v Franciji na sporedu še zadnja etapa za šprinterje, o končnem zmagovalcu pa bodo odločali trije dnevi v gorah, kraljevska bo sobotna etapa z vzponom na La Colmiane.



Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ