Rogličeva medijska vojna se je spremenila v PR samomor

Rogličeva medijska vojna se je spremenila v PR samomor
13.09.2022 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Padec na Vuelti, ki je odnesel sanje o rdeči majici, je bil brez dvoma boleč. A javni medijski linč Freda Wrighta, s katerim so se pri Jumbo Vismi odzvali na nesrečo, se jim je vrnil kot bumerang.

Pisali smo že o daljši izjavi za javnost, ki sta jo Jumbo Visma in Primož Roglič poslala v javnost glede padca na Vuelti, po katerem je moral Roglič zaradi poškodb oditi domov, sanje o zmagi pa so splavale po vodi.

Čustva so v takšnih trenutkih razgreta in čeprav smo si večkrat ogledali Rogličev padec, iz večih zornih kotov, gre za klasično nesrečo v šprintu, pri kateri morda ni točno določenega krivca, zagotovo pa to ni bil Fred Wright. Kako je torej prišlo do nesreče? Primož Roglič je bil na čelu skupinice kolesarjev, ki se je zaradi njegovega pospeševanja odlepila od pelotona. Nato se je približno dobrih 100 metrov pred ciljem Roglič umaknil s čela, na levo stran ceste, Mads Pedersen pa je potegnil mimo.

Roglič je želel priti nazaj v šprinterski vlak, a je ob tem ali spregledal Wrighta ali pa ni dobro ocenil luknje, v katero se je želel preriniti. Wright je bil hitrejši kot on, prišlo je do trka krmil in Roglič se je znašel na tleh.

V izjavi za javnost so pri Jumbu Vismi zapisali, da se je Wright obnašal nevarno in da je on zakrivil padec Rogliča, a posnetki lepo pokažejo, da Wright v šprintu ni spremenil linije vožnje, kar je osnovno pravilo šprintanja. Ob tem je bil stisnjen ob ograjo na desni strani, tako da manevrskega prostora niti ni imel, v boju za zmago pa tako ali tako 60 metrov pred ciljem ni dolžan nikomur odstopiti mesta v šprinterskem vlaku, tudi Rogliču ne.

Wrighta je javni napad nanj šokiral, v izjavi za javnost je še enkrat poudaril, da ni naredil nič narobe, da pa mu je Rogliča žal in da mu je takoj po etapi poslal tudi sporočilo, če je z njim vse v redu. Klasična šprinterska nesreča, nekaj smole in padec in pri tem bi moralo tudi ostati.








»Jasno, da je Primož zavil s svoje linije«

V bran Wrightu je stopil njegov ekipni tovariš Matej Mohorič, ki v svoji izjavi za Cyclingnews ni pustil niti trohice dvoma: »Videl sem tri ali štiri različne posnetke. Mislim, da ni kaj reči, zelo zelo jasno je, da je Primož zavil s svoje linije. Ni preveril, če je kdo za njim, zato je prišlo do nesreče. Ni prav in ni pošteno, da je podal takšno izjavo proti Fredu, ki ga zelo dobro poznam.«

Pri Jumbo Vismi so poudarjali pomanjkanje spoštovanja med kolesarji, zaradi česar prihaja do padcev, s čimer se strinja tudi Mohorič, ki pa kot krivca, ne žrtev, izpostavlja Rogliča: »V pelotonu se spoštujemo med seboj, a so nekateri kolesarji v boju za položaje bolj agresivni od drugih. Če povprašate v pelotonu, vam bodo vsi odgovorili, da je Primož precej bolj agresiven od Freda. Vemo, da Primož velikokrat pade in to ni bil prvi tak incident, v katerega je bil vpleten.«

Precej ostre besede Mohoriča, ki pa imajo zelo dobro osnovo. Ko je Roglič v vrhunski formi in vidi, da ima možnost za zmago, je pri prerivanju povsem neizprosen, kar v kombinaciji z dejstvom, da v tem početju ni med najbolj spretnimi v pelotonu, včasih žal prinese tudi padec. Že na letošnji Vuelti bi se mu lahko pripetil precej prej, recimo v zaključku četrte etape, ko že 800 metrov pred ciljem ob trku z Benom O'Connorjem skoraj pristane na tleh, pa še enkrat 500 metrov kasneje, na koncu pa je prišel do zmage. Takšnih primerov bi lahko našli še kar nekaj.






Zamere se rešuje iz oči v oči, ne v medijih

In ne le pri Primožu Rogliču, gre za šprint, v katerem je zdravo mero agresivnosti včasih težko odmeriti. Zato tudi pride do padcev, vsi si želijo zmage, prostora na cesti pa marsikdaj ni dovolj. Rogliču je bilo žal, ker je zapravil možnosti za skupno zmago na Vuelti, bil je v dobri formi, a bi moral o tem razmišljati še pred šprintom, na čelu skupinice potegniti do ciljne črte in se sprijazniti, da bo v šprintu ostal brez etapne zmage. A teh ima na Vuelti že dovolj (10), pridobil pa bi nekaj dragocenih sekund v boju z Remcom Evenepoelom.

In če je bil po padcu tako sveto prepričan, da je bil kriv Fred Wright, bi ga moral po etapi obiskati v avtobusu Bahrain Victoriousa in iz oči v oči razčistiti, kar sta imela za razčistiti. Medijska vojna za to zagotovo ni pravi način, kar so pri Jumbo Vismi v teh dneh (upajmo) spoznali, saj se jim je napad vrnil kot bumerang, vojna pa se je spremenila v pravi PR samomor.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ