Roubaix: Izjemna zgodba zamudnika, ki ni odnehal

Roubaix: Izjemna zgodba zamudnika, ki ni odnehal
12.04.2018 AVTOR: D. Z.
Po dirkah se vedno največ govori o zmagovalcih. Na dirki Pariz-Roubaix v tem primeru o Petru Saganu. Eden izmed svojevrstnih junakov pa je bil poseben boj eno uro za Slovakom.

Po skoraj šestih urah dirkanja je dirko Pariz-Roubaix dobil Peter Sagan. Izjemna zgodba, a neverjetno zgodbo je krepko v ozadju pisal tudi Evaldas Šiškevičius.

Luka Pibernik je kot edini Slovenec končal prestižno klasiko. Končal jo je na stotem mestu, kot predzadnji kolesar, ki je še prišel na cilj znotraj časovne zapore, saj je zaostal za dobrih 25 minut. Še več kot pol ure za njim pa ni hotel odnehati prej omenjeni Šiškevičius. Ko so kolesarju moštva Delko Marseille Provence povedali, kdo je dirko dobil, je imel sam še več kot 30 kilometrov do cilja.

Voznik “metle ” mu je svetoval, naj odstopi in se mu pridruži, a 29-letni je vztrajal: “Bil sem osredotočen na svojo dirko. 30 kilometrov pred ciljem sem ugotovil, da bi voznik rad, da bi se čimprej ustavil. A prevozil sem že 230 kilometrov. Ostalo mi jih je samo še 30. ” Potem je 17 kilometrov pred ciljem na znamenitem tlakovanem odseku Carrefour de l’Arbre dobil še defekt. Namesto, da bi se usedel v zadnje vozilo “metlo ” pa je peš odšel v pokvarjen avtomobil njegovega moštva, ki je bil naložen na prikolici.

Tam je vzel rezervni obroč, ga zamenjal in nadaljeval z dirko. “Nor je. Hoče nadaljevati. Bil sme v stiku z direktorjem dirke Thierryjem Gouvenoujem, ki mi je s ciljnega prostora dejal, naj ga pustim. Da že zaostaja za časovno zaporo, in da mora imeti zaradi njega zaprto cesto, ” je še dejal voznik, ki je na to, da ga bo moral pustiti samega opozoril tudi kolesarja: “Je OK? Poznaš pot? ” Šiškevičius pa je ostal odločen: “Da. Grem do cilja, ” Ko pa je prišel do znamenitega velodroma v Roubaixu, je naletel na naslednjo oviro. Vhod je bil zaprt. Varnostniki pa so se ga usmilili in mu omogočili dostop na velodrom:

“Nočem obupati. Ne na kolesu ne v življenju. Tudi iz spoštovanja do organizatorja se nisem želel predate. Pariz-Roubaix je monument, ki ga moraš spoštovati in mu izkazati čast. Ko sem prišel do velodroma, so organizatorji ravno zapirali vrata, vendar pa so se me usmilili. Tako sem še vedno lahko odpeljal svoj krog in pol na velodromu. ” In tako je postal eden izmed junakov pomembne dirke, pa čeprav ga ni med uvrščenimi oziroma je končal na seznamu z oznako, DNF, "ni zaključil".

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ