Rumeni dnevi: Obeta se ena izmed najtežjih etap!

Rumeni dnevi: Obeta se ena izmed najtežjih etap!
10.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Nekateri pravijo, da bi to prav lahko – po zaslugi peklenskega ritma – postala ena izmed najtežjih, morda celo najtežja etapa na dirki po Franciji. Vzponi sicer niso posebno dolgi, a zvrstijo se številni, predvsem zadnji pa je nekaj posebnega. Govorimo o šesti etapi na dirki po Franciji. Začela se bo v mestu Mulhouse, cilj pa bo gostil zdaj že poznani vzpon La Planche des Belles Filles. Etapa bo dolga 160,5 km.

Kolesarji bodo vozili v osrčju gorovja Vogezi in organizatorji so jim pripravili kar sedem vzponov. Trije vzponi bodo prve kategorije, po dva pa druge in tretje. Vrh predzadnjega, tudi bonifikacijskega bo tik pred spustom in zaključnim klancem. Gre za etapo brez prave ravnine. Prvi vzpon bo po 43 kilometrih dirkanja. To bo vzpon prve kategorije na Le Markstein. Sledil bo Grand Ballon, potem pa Col du Hundstruck in potem že drugi vzpon prve kategorije ba Ballon d'Alsace.

Sledil bo spust, krajši vzpon na Col des Croix in potem spust do kraja Servance. Potem pa vzpon druge kategorije na Col des Chevreres. To bo tudi bonifikacijski vzpon z odbitnimi sekundami. Na vrh 3,5 km dolgega klanca z 9,5-odstotnim povprečnim naklonom bodo kolesarji prišli po 141,5 prevoženih kilometrih. Ta klanec bo že lahko prava odskočna deska za nekatere kolesarje, saj bo potem na vrsti samo še spust do Plancher Les Minesa in zaključni klanec.

To bo vzpon na La Planche des Belles Filles. Klanec ni ravno »stari znanec« dirke po Franciji, a je organizatorjem očitno zelo všeč. Prvič so ga v traso uvrstili leta 2012 in takrat je bil najboljši Chris Froome, ki je tisto dirko končal na drugem mestu za klubskim kolegom Bradleyjem Wigginsom. Sledila je italijanska prevlada. Leta 2014 je zmagal Vincenzo Nibali, tri leta kasneje pa Fabio Aru. Zdaj bo vzpon na sporedu še četrtič.

Organizatorji pa so ga nekoliko podaljšali. Že tako je sedem kilometrov dolg klanec z 8,7-odstotnim povprečnim naklonom nadvse strm. Podaljšali pa so ga še za en kilometer, in to po makdamskem odseku. Prav tam bo vzpone s 24-odstonim naklonom najstrmejši. Cilj bo na 1140 metrih nadmorske višine. To bo vsekakor etapa, v kateri bomo že videli, kdo se še lahko bori za končno zmago.

Vzponi v 6. etapi
*Le Markstein na 43,5 km: dolžina 10,8 km, povprečni naklon 5,4 %, nadmorska višina 1183 m, 1. kategorija
*Grand Ballon na 50,5 km: dolžina 1,3 km, povprečni naklon 9 %, nadmorska višina 1336 m, 3. kategorija
*Col du Hundstruck na 74 km: dolžina 5,3 km, povprečni naklon 6,9 %, nadmorska višina 748 m, 2. kategorija
*Ballon d'Alsace na 105 km: dolžina 11 km, povprečni naklon 5,8 %, nadmorska višina 1173 m, 1. kategorija
*Col des Croix na 123,5 km: dolžina 3,3 km, povprečni naklon 6,1 %, nadmorska višina 678 m, 3. kategorija
*Col des Chevreres na 141,5 km: dolžina 3,5 km, povprečni naklon 9,5 %, nadmorska višina 914 m, 2. kategorija
*La Planche des Belles Filles na 160,5 km: dolžina 7 km, povprečni naklon 8,7 %, nadmorska višina 1140 m, 1. kategorija
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ