Še teden dni loči Bernala od rožnatih sanj

Še teden dni loči Bernala od rožnatih sanj
25.05.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

V drugem tednu dirke po Italiji je Egan Bernal le še utrdil svojo prevlado na rožnati pentlji in zdi se, da ga do Milana ne more več dohiteti nihče. O drugem tednu Gira govori tokratni Hudičev jezik.

Minuli teden dni na dirki po Italiji je poskrbel za mnogo bolj jasno sliko razmerja moči med favoriti za skupno zmago, na vrhu je osamljen Egan Bernal, ki deluje za razred bolje od tekmecev. Belgijci so se morali sprijazniti z velikim razočaranjem, italijanske upe pa rešuje izjemni Damiano Caruso. O Giru govorijo štiri stvari tokratnega Hudičevega jezika.

Trenutek resnice za evforične Belgijce

Po prvem prostem dnevu na Giru je obraz Remca Evenepoela gledal z naslovnice Het Nieuwsblada, kjer so se spraševali, če lahko belgijski supertalent ostane v igri za zmago vse do Milana. Že makadamski odseki v Toskani so razkrili razpoke v Remcovem oklepu, v naslednjih dneh so se njegove težave le še stopnjevale in drugi teden dirke je zaključil na 19. mestu v skupnem seštevku, s skoraj polurnim zaostankom.

Remcova kriza ni nepričakovana, priznal je, da so noge vsak dan bolj prazne in da bo v takšnem stanju težko izkal svoje priložnosti tudi v pobegih, bo pa Belgijec iz Italije odnesel dobro lekcijo, ki mu bo v naslednjih sezonah prišla zelo prav.

Zadnji teden bo Remco, če bo zdržal do Milana, lahko izkoristil za to, da spozna, kako se njegovo telo odziva na tritedenske napore. Če bi mu uspel podvig v eni od zadnjih etap, bi njegov debi na Giru lahko označili za uspeh.

Skrajšana kraljevska etapa voda na mlin Bernalovim tekmecem

Sobotni Zoncolan in ponedeljkova etapa v Dolomitih do Cortine d’Ampezzo sta pokazala, da je Egan Bernal z naskokom najboljši hribolazec na letošnji dirki. Če je v soboto le sledil napadu Simona Yatesa in ga na koncu prepričljivo tudi premagal, je v ponedeljek vajeti dirke vzel v svoje roke in s pomočjo Ineosa dirko postavil na glavo.

Ko je na polovici vzpona na Passo Giau Bernal pospešil, v nekaj sto metrih nikogar od tekmecev ni bilo več na spregled in Kolumbijec se je zlahka odpeljal etapni zmagi naproti, vmes pa je utrdil tudi svoje vodstvo v skupnem seštevku.

Če bi spremljali še vzpona na Fedaio in Pordoi, ki sta bila zaradi nizkih temperatur in dežja odpovedana, bi bile razlike bržkone še večje in v taboru Ineosa bi drugi dan premora dočakali še boljše volje.

Tudi zdaj pa se zdi, da Egana Bernala ne more več premagati nihče, če ga le ne bo izdal hrbet, ki mu še vedno povzroča precej preglavic.

Giro 2021 v znamenju ubežnikov

Na dosedanjih 16 etapah letošnje dirke po Italiji so kar osemkrat slavili ubežniki, ki so bili tako kar 50-odstotno uspešni. Razlog za toliko uspešnih akcij se skriva v razgibanem terenu letošnje dirke, kjer je bilo peklenskih vzponov doslej le za vzorec, pa tudi v tem, da Ineosa etapne zmage ne zanimajo preveč, zato ubežnikov ne lovi za vsako ceno.

Tri etapne zmage so tako uspeli nanizati kolesarji Assos Qhubeke in, upajmo, odločilno pripomogli k temu, da bo ekipa uspela poiskati novega glavnega sponzorja za naslednjo sezono. Pobeg bi skorajda razveselil tudi odličnega Jana Tratnika, ki se je po spletu dogodkov znašel v begu v sobotni etapi in se pogumno spoprijel z Zoncolanom, na koncu ga je od znamenite etapne zmage ločilo le dobrih 20 sekund. In to na terenu, ki Sjuku ni pisan na kožo.

Nenazadnje so ubežnike razveselila tudi Goriška Brda, kjer smo spremljali pravi slovenski kolesarski praznik, v slovenski Toskani je na koncu slavil Victor Campenaerts. Kulisa iz Brd se je gledalcem s celega sveta nedvomno utisnila v spomin, le upamo lahko, da na naslednjo priložnost ne bomo vnovič čakali dolgih 20 let.

Caruso in Ciccone nosita italijanske upe

Dirka po Italiji je za italijanske kolesarje vrhunec vsake sezone, letos pa dobro pripravljenost dokazujeta predvsem Damiano Caruso in Giulio Ciccone v skupnem seštevku. Morda smo Cicconeja potihem pričakovali pri vrhu že pred dirko, odlični Caruso na drugem mestu pa povsem presega pričakovanja.

Na Giro je prišel v vlogi glavnega pomočnika Mikelu Landi, ki je moral zaradi poškodb hitro zapustiti Italijo, a je Caruso odlično zapolnil vrzel, ki je nastala po odstopu Baska. Na vzponih deluje zanesljivo, doslej ni pokazal še praktično nobene slabosti in če bo tako nadaljeval, bo Caruso v Milanu končal na zmagovalnem odru, kar bi bil za 33-letnika z naskokom največji uspeh v karieri.

In tudi lepa nagrada za borbene predstave Bahrain Victoriousa, ki kljub obilici smole in trem odstopom nadaljuje z dominantnimi predstavami na letošnjem Giru.

Rubrika Hudičev jezik bo spet z vami prihodnji torek, ko bo že jasno, če je Eganu Bernalu po letu 2014 spet uspelo obarvati Kolumbijo v rožnato ali ne.Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ