Še tretjič v karieri je zmaga na Giru Donne v rokah Annemiek van Vleuten

Še tretjič v karieri je zmaga na Giru Donne v rokah Annemiek van Vleuten
10.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Movistar

Ženski Giro je največja etapna dirka ženskega kolesarstva, tudi letos, kljub novonastalem ženskem Touru, pa so bile na štartu skoraj vse najboljše kolesarke sveta. In med njimi je izstopala Annemiek van Vleuten ter prepričljivo slavila.

Na štart ženske rožnate pentlje je Annemiek van Vleuten prišla v vlogi prve favoritinje za skupno zmago, konkurenco pa je imela v močni domači vrsti kolesark, predvsem v Marti Cavalli in Elisi Longo Borghini, izkazalo pa se je, da je zelo dobro pripravljena tudi Španka Mavi Garcia.



Po prvi polovici dirke so bile v igri za končno zmago le še Garcia, Cavalli in van Vleuten, Nizozemka pa je vse dvome o rožnati majici razblinila v Dolomitih na dveh težkih gorskih etapah. Na prvi je v cilj prišla skupaj s Cavallijevo, naslednji dan s ciljem v Aldenu po vzponu na Lago di Cei pa je pokorila vso konkurenco in z minuto naskoka tudi zacementirala skupno zmago.

Včeraj je bila pred kolesarkami še zadnja priložnost za napad na 39-letno kolesarko Movistara in najbolje jo je izkoristila Kristen Faulkner, ki je osvojila etapo s ciljem v San Lorenzo Dorsinu. Tudi Cavallijeva je uspela pridobiti nekaj sekund proti nosilki rožnate majice z napadom, a je bilo to premalo, saj je bila prednost van Vleutnove več kot dveminutna in skupna zmaga ni bila nikoli zares ogrožena.

Tako smo pred zadnjo parado šampionk do cilja Gira Donne dobili odgovor o zmagovalki, danes smo spremljali le še prestižni šprint, ki je pripadel domačinki Chiari Consonni.

Na odru za zmagovalke v skupnem seštevku sta končali še Marta Cavalli na drugem in Mavi Garcia na tretjem mestu. Cavallijeva je zaostala 1:52, Mavi Garcia pa že več kot šest minut, kar nazorno priča o dominanci van Vleutnove, ki ji je lahko parirala le Italijanka iz ekipe FDJ.

Za van Vleutnovo, ki dirka v svoji predzadnji sezoni v karieri, je to tretja zmaga v karieri na Giru, dobila ga je že v letih 2018 in 2019, zadnji dve izvedbi pa sta romali v roke Anni van der Breggen.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ