Selektivno, zahtevno, deževno prvenstvo

Selektivno, zahtevno, deževno prvenstvo
13.08.2018 AVTOR: DZ, foto: Kolesarska zveza Slovenije

Matej Mohorič je na EP v Glasgowu zasedel 16. mesto. Evropski prvak je v zahtevnih razmerah postal Matteo Trentin.

Evropsko prvenstvo v Glasgowu se za slovensko reprezentanco ni razpletlo po pričakovanjih, a vendarle je Matej Mohorič pokazal, da je odlično pripravljen. Kolesarji so morali premagati 234 kilometrov dolgo, predvsem pa tehnično zelo zahtevno traso. Govorimo o progi polni ovinkov, kratkih vzponov … predvsem pa je kolesarje skorajda ves dan oviral še dež, ki je vse skupaj še otežil.

Selektor Andrej Hauptman je za prvenstvo izbral šesterico kolesarjev. To so bili Rok Korošec, Borut Božič, Luka Mezgec, Marko Kump, Luka Pibernik in Matej Mohorič. Na startu sta bila tudi evropska prvaka zadnjih dveh preizkušenj. Alexander Kristoff in Peter Sagan. Pred kolesarji pa 16 krogov. Takoj po startu so se v beg podali Matthias Krizek (Avstria), Roland Thalmann (Švica), Josef Cerny (Češka), Polychronis Tzortzakis (Grčija), Krists Neilands (Litva) in Robert-Jon McCarthy (Irska).

Šesterica si je privozila več kot pet minut prednosti. Po dobri polovici premagane poti so se v glavnini prebudili Belgijci, Francozi in Italijani, ki so krepko pospešili in mnogi so takrat popustili. Tudi Kristoff, pa Sagan, ki je 86 kilometrov pred ciljem odstopil. Prišlo je do novih napadov in kmalu je v skupini ob najboljših izmed Slovencev ostal samo Matej Mohorič. Padla sta Luka Pibernik in Luka Mezgec. Vsi z izjemo Mohoriča so tako odstopili, do cilja pa je prišlo vsega 51 kolesarjev.

Mohorič se je vmes celo uspel pridružiti ubežnikom, a se je potem vse skupaj spet premešalo. Močnejše reprezentance so imele številčno premoč in tako so lahko kapetani čakali na svoje priložnosti, napadali pa so drugi. In ti so tokrat prišli na svoj račun. Predvsem Belgijci so bili izjemno aktivno, Italijani pa so prišli na svoj račun. Vedno pozorni. Bili so zraven tudi ob odločilni akciji, ko se je v ospredju zbrala skupina enajstih kolesarjev.

40 kilometrov pred ciljem so imeli dobro minuto prednosti pred skupino z Mohoričem, deset kilometrov kasneje pa že tri minute. Postalo je jasno, da bodo ubežniki obračunali med sabo za medalje tega evropskega prvenstva. Slabih deset kilometrov pred ciljem je v ovinku padel Lammertink in s sabo potegnil še nekatere druge. V ospredju so tako ostali samo še Herrada, mojstra za ciklokros Van der Poel in Van Aert ter Italijana Cimolai in Trentin.

Prvi je napadel Cimolai in Van Aert je poskrbel, da Italijan prav daleč ni ušel. Potem se je Cimolai posvetil nudenju pomoči, saj je pripravaljal izhodiščni položaj za sprint Matteu Trentinu. Tudi preostali so bili očitno s čakanjem na sprint zadovoljni. V sprintu pa je bil najmočnejši Trentin, ki je tako po zaradi poškodbe slabem prvem delu sezone prišel do izraza. Drugi je bil Mathieu Van Der Poel, tretji pa Wout Van Aert. Oba sta mlada kolesarja, ki blestita na ciklokros dirkah. Matej Mohorič je z zaostankom 2:22 osvojil 16. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ