Shimano predstavil elektronski XTR!

Shimano predstavil elektronski XTR!
30.05.2014 AVTOR: Nejc Grilc
Pri Shimanu so predstavili prvi elektronski menjalnik za gorsko kolesarstvo XTR Di2 (M9050), ki je nadgradnja že prej predstavljene mehanske skupine XTR M9000.
Nova elektronska skupina je produkt obsežnih testiranj v sodelovanju s tekmovalci in pomeni preboj elekronskih skupin tudi v gorsko kolesarstvo. Nova Di2 platforma, podobno kot na cestnih kolesih, prinaša hitrejše in bolj natančno prestavljanje, ki dobro deluje v vseh vremenskih pogojih.

XTR Di2 omogoča novo nastavljivo prestavljanje, imenovano Synchro Shift. Elektronske skupine ne upravljamo z običajno mehansko ročko, temveč s posebnim elektronskim sistemom, imenovanim Firebolt, ki omogoča hitro in učinkovito prestavljanje tudi po več prestav naenkrat z daljšim pritiskom na gumb.

Ena glavnih prednosti elektronskih skupin je nastavljivost sistema, ki omogoča celo paleto novih možnosti. Deluje na enaki E-tube platformi kot cestna različica. Lahko na primer zamenjamo namembnost ročic, tako da z desno ročico prestavljamo prednji menjalnik, z levo pa zadnji.

Po svojih željah lahko nastavimo hitrost prestavljanja in nastavimo maksimalno število prestav, ki se zamenjajo z enim pritiskom. Sistem lahko nastavimo tako, da z enim pritiskom prestavimo maksimalno dve prestavi na enkrat, ali pa celotno kaseto, odvisno od našega načina vožnje.

Ker E-tube uporablja električne žice ni strahu pred rjavenjem in raztegovanjem kablov, celotno vzdrževanje je lažje kot pri mehanski različici.

Glavna in najbolj zanimiva novost je Synchro Shift. Ko je sistem vključen, lahko oba menjalnika upravljamo z zgolj eno ročico. Sprednji menjalnik zazna pozicijo zadnjega in avtomatično izbere sprednji zobnik, na katerem je prestavno razmerje najbolj učinkovito.

XTR Di2 prinaša precej močnejši menjalnik kot prejšnje verzije. Sprednji menjalnik je kar dvakrat močnejši od trenutne mehanske skupine M980 in zagotavlja zanesljivo in hitro prestavljanje tudi ko je obremenitev velika.

Digitalni zaslon je srce elektronske skupine. Prikazuje raven baterije, prestavno razmerje, način prestavljanja (lastni ali Synchro) in način vzmetenja. Zgolj z pritiskom na zaslon lahko zamenjamo prestavni način, tudi med vožjo.

E-tube platforma omogča lažje integriranje električnih žic v okvir, ki so pri sistemu XTR Di2 praktično nevidne. Elektronska skupina uporablja enake baterije kot cestna verzija menjalnika, zunanjo SM-BTR1 in integrirano SM-BTR2. Prednji menjalnik tehta 115 gramov, zadnji 289, zaslon 30 in prestavno stikalo 60 gramov.

Podrobnosti o delovanju menjalnika si lahko ogledate v spodnjih video posnetkih.

 

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ