Simon Špilak odličen na vzponu, tokrat zablestel Sergio Henao! Marcel Kittel premagal Marka Cavendisha!

Simon Špilak odličen na vzponu, tokrat zablestel Sergio Henao! Marcel Kittel premagal Marka Cavendisha!
03.04.2013 AVTOR: D. Z.
Tretja etapa na dirki po Baskiji se je končala z zahtevnim vzponom, kjer je bil najboljši Sergio Henao. Odličen osmi je bil Simon Špilak, ki je zdaj v skupnem seštevku šesti. Vodi Henao.
DIRKA PO BASKIJI
Simon Špilak spet ob najboljših

Kolesarji so morali v tretji, dobrih 160 kilometrov dolgi etapi prevoziti kar pet kategoriziranih vzponov. Da bo prišlo do selekcije med najboljšimi, pa je bilo že pred startom jasno, saj se je etapa končala na vrhu zahtevnega vzpona. Pobeg dneva je uspel skupini, v kateri so bili Landa, Bardet. Navarro in Fraile, ter Txurruka, ki na tej dirki zares blesti, saj se je v begu znašel še tretji dan zapored.

A ta poskus pobega se je končal slabih deset kilometrov pred ciljem, tik pred začetkom zaključnega sedem kilometrov dolgega vpona do kraja Trapagaran La Lejana. V zaključku, ki je bil najstrmejši, sta si manjšo prednost privozila Caruso in Betancur, a prav v zadnjem kilometru so se med sabo udarili tudi najboljši. Najmočnejši je bil kolesar moštva Sky Sergio Henao, ki je Betancurja ujel in ga prehitel.

Henao prevzel tudi vodstvo
Kolumbijec se je po skoraj štirih urah dirkanja veselil zaslužene zmage, Betancur je na drugem mestu ciljno črto prečkal z istim časom kot zmagovalec. Caruso je bil s petimi sekundami zaostnka tretji. Sledili so še Nairo Quintana, Alberto Contador, Diego Ulissi, Richie Porte, Alberto Contador in tudi tokrat izjemni Simon Špilak, ki je za zmagovalcem zaostal za deset sekund. Jani Brajkovič je z dobrimi šestimi minutami zaostanka zasedel 71. mesto.

Sergio Luis Henao je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Nairo Quintana na drugem mestu zaostaja za osem sekund, Richie Porte pa je z dvema sekundama večjim zaostankom tretji. Sledita Alberto Contador in Giampaolo Caruso. Z istim zaostankom desetih sekund je Simon Špilak odličen šesti.

DIRKA SCHELDEPRIJS
Cancellara padel
V Belgiji je bila na sporedu še ena izmed dirk po tlakovanih odsekih. Tokrat Scheldeprijs, ki je namenjena predvsem sprinterjem. Kolesarji so morali prevoziti 204 kilometre, glavni favorit za zmago pa je bil Mark Cavendish, ki je to dirko dobil že trikrat. V začetku je kolesarje oviral močan nasprotni veter, vseeno pa se je v ospredju izoblikovala skupina devetih ubežnikov.

Po 50 kilometrih dirkanja so se zaradi vetra izoblikovale različne skupine kolesarjev, prišlo je tudi do padcev. In v enega izmed teh je bil vpleten Fabian Cancellara. A z njim naj bi bilo vse v redu in nastop na klasiki Pariz-Roubaix ni ogrožen. Ubežniki so bili ujeti že 85 kilometrov pred ciljem. Nato so napadli Vandousselaere, Brammeier in Borchi. Privozili so si več kot tri minute prednosti, a to ni bilo dovolj.

Cavendish brez vlaka, Kittel drugič zapored
Vztrajali so še do zadnjih treh 16,5 kilometra dolgih krogov. Pobudo pri narekovanju ritma v glavnini so prevzeli kolesarji moštev Omega Pharma Quick Step, Argos Shimano in Lotto Belisol. Ubežnike so ujeli ob vstopu v predzadnji krog in takrat je bilo jasno, da bo zmagovalec znan šele po sprintu glavnine. Tega je dobil Marcel Kittel (Argos Shimano), ki je tako ubranil lansko zmago.

»Ponoviti zmago. To je neverjetno. Imel sem srečo, da me je lahko Tom Veelers pripeljal v ospredje. 250 metrov pred ciljem sem po levi strani šel na polno. Pihal je rahel nasprotni veter, vendar sem zdržal, « je priznal Kittel. Drugi je bil Mark Cavendish (Omega Pharma Quick Step), ki je v zaključku ostal brez tako želenega vlaka: »Bil sem preveč v ozadju. Pridobil sem okrog 20 mest. Ves dan smo vozili odlično. Vse do zadnjih kilometrov. « Tretji je bil Barry Markus (Vacansoleil DCM). Četrti je bil Andrea Guardini, peti pa Alexander Kristoff. Natopila sta tudi Borut Božič in Aldo Ino Ilešič, a sta odstopila. S te dirke vam ponujamo tudi nekatere fotografije.

Dirka po Baskiji, skupni vrstni red
1. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling 12:24:26
2. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 0:08
3. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 0:10
4. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo Tinkoff
5. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša
6. Simon Špilak (Slo) Katjuša
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 0:21
8. Pieter Weening (Niz) Orica GreenEdge
9. Jose Herrada Lopez (Špa) Movistar Team
10. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) AG2R La Mondiale vsi isti čas
64. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 6:23

Scheldeprijs, rezultati

1. Marcel Kittel (Nem) Team Argos-Shimano 4:41:00
2. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma Quick-Step Cycling Team
3. Barry Markus (Niz) Vacansoleil DCM Pro Cycling Team
4. Andrea Guardini (Ita) Astana Pro Team
5. Alexander Kristoff (Nor) Katjuša
6. Tyler Farrar (ZDA) Garmin Sharp
7. Kenny Dehaes (Bel) Lotto Belisol
8. Theo Bos (Niz) Blanco Pro Cycling Team
9. Romain Feillu (Fra) Vacansoleil DCM Pro Cycling Team
10. Micha ël Van Staeyen (Bel) Topsport Vlaanderen Baloise
Borut Božič in Aldo Ino Ilešič sta odstopila
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ