Simon Špilak v dežju ugnal Christopherja Frooma!

Simon Špilak v dežju ugnal Christopherja Frooma!
02.05.2014 AVTOR: D. Z.
Simon Špilak je veliki junak 3. etape dirke po Romandiji. V sprintu je premagal Christopherja Frooma!

Kraljevsko, 3. etapo na dirki po Romandiji sta zazanovala dež in mraz. Vreme, kot naročeno za Simona Špilaka, ki je največje uspehe v preteklosti dosegal prav na tej preizkušnji. Dirko je dobil leta 2010, lani je bil drugi in ravno tako dobil kraljevsko etapo v dežju.

Tokrat so morali kolesarji premagati 180 kilometrov in kar štiri vzpone prve kategorije. Start je gostilo mesto Le Bouveret, cilj pa Aigle, torej mesto, kjer je ima sedež Mednarodna kolesarska zveza. Takoj po startu je prišlo do resnejšega pobega. V ospredju so se znašli Favilli, Malacarne, Wyss, Veelers, Bobridge, Vallee, Grivko in Gautier.

Hitro so si privozili rahlo prednost in jo povišali celo na dobrih šest minut. Ta je naraščala vse dokler se v ozadju v lov niso podali kolesarji moštva Sky, torej moštvo Christopherja Frooma, ki brani lansko zmago. Do te etape vodilni in zmagovalec prejšnjih dve etap Michael Albasini ni imel nikakršnih možnosti, da bi rumeno majico obdržal. Popustil je že na prvem vzponu.

Drugi vzpon je poskrbel za selekcijo med ubežniki. Prva sta ga prečkala Malacarne in Gautier. A sam prav dolgi potem nista več vztrajala, glavnina ju je ujela 38 kilometrov pred ciljem. Sledil pa je še zadnji vzpon na dirki. Povzpeti se bodo morali na 1255 metrov visoki Villars sur Ollon. Že ob vznožju je napadel Vincenzo Nibali.

Italijan ni čakal na konkurente, a vseeno se je precenil. Najprej ga je ujel in prehitel Christopher Froome. Britanec je bil krepko močnejši in je hitro nadaljeval v svojem ritmu. Potem pa se mu je pridružil Simon Špilak. Skupaj sta si že do vrha vzpona privozila skorajda minuto prednosti. Izoblikovala se je skupina petih zasledovalcev.

V spustu je Špilak narekoval ritem, po ravnini pa sta Froome in Špilak s složno vožnjo uspela obdržati prednost, ki se je vseskozi gibala okrog ene minute. Tako kot lani, ravno tako je bila na sporedu kraljevska etapa, ravno tako je deževalo in ravno tako jo je potem v sprintu dobil Špilak – sta se za zmago v sprintu udarila Špilak in Froome. Na zavitem zaključku je ritem pred sprintom narekoval Froome in izbral je notranjo stran zadnjega desnega ovinka.

Špilak pa je bil vendarle močnejši. Šel je po levi strani in zasluženo premagal Britanca. Veselil se je že tretje etapne zmage na tej dirki. Obenem je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Ima namreč sekundo prednosti pred lanskim zmagovalcem Froomom. Sprint za tretje mesto je pripadel Ruiju Costi. Luka Mezgec je na cilj prišel v skupini s preostalimi sprinterji.

REZULTATI, DIRKA PO ROMANDIJI
3. etapa
1. Simon Špilak (Slo) Katjuša 5:09:23
2. Christopher Froome (VB) Sky isti čas
3. Rui Alberto Costa (Por) Lampre-Merida 0:57
4. Jakob Fuglsang (Dan) Astana pro team
5. Benat Intxausti (Špa) Movistar
6. Mathias Frank (Švi) IAM Cycling
7. Vincenzo Nibali (Ita) Astana vsi isti čas
8. Jesus Herrada (Špa) Movistar 1:4
9. Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr
10. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp vsi isti čas

Skupni vrstni red
1. Simon Špilak (Slo) Katjuša 11:39:25
2. Christopher Froome (VB) Sky 0:01
3. Rui Alberto Costa (Por) Lampre-Merida 1:02
4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana 1:06
5. Mathias Frank (Švi) IAM Cycling 1:10
6. Benat Intxausti (Špa) Movistar 1:13
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana 1:14
8. Jesus Herrada (Špa) Movistar 1:40
9. Ion Izagirre (Špa) Movistar 1:48
10. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 1:50
99. Luka Mezgec (Slo) Giant-Shimano 43:31

POSNETEK IZJEMNE ZMAGE SIMONA ŠPILAKA
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ