Sivakov dobil dirko po Burgosu, Hayter pa po Poljski

Sivakov dobil dirko po Burgosu, Hayter pa po Poljski
06.08.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Dirka po Poljski, Vuelta a Burgos

V teh dneh sta se končali dve pomembni enotedenski dirki drugega dela sezone, na obeh pa sta slavila kolesarja Ineosa. Pavel Sivakov in Ethan Hayter sta tako dosegla največji zmagi kariere.

Začnimo v Burgosu, kjer se je danes končala zadnja etapa petdnevne dirke serije Pro, ki je Slovenci ne bomo pozabili. Včeraj je namreč navdušil Matevž Govekar, ki je bil najhitrejši v šprintu ubežnikov in je slavil svojo prvo zmago med profesionalci v dresu Bahrain Victoriousa.Dirka je bila vseh pet dni razgibana, že na prvi dan je bil s solo akcijo v zaključku najboljši Santiago Buitrago, ki je oblekel majico vodilnega. Buitrago jo je nosil do tretje etape, ki je bila tudi najtežja na dirki. Takrat je Pavel Sivakov poizkusil z dolgim napadom, etape sicer ni dobil, pripadla je Bastienu Tronchonu, je pa pred tekmeci nabral slabe pol minute naskoka, ki je bil odločilen za skupno zmago.

Včeraj je Ineos nadziral dirko in dopustil zmago ubežnikom, danes pa se je dirka končala na 12 kilometrov dolgem vzponu do Lagunas de Neila, ki je imel skoraj sedemodstotni povprečni naklon.

Sivakov je imel veliko dela pri branjenju rožnato-rdeče majice vodilnega, a je Ineos opravil zelo dobro delo. Najprej je Carlos Rodriguez izničil napad Chrisa Harperja šest kilometrov do cilja, nato pa še poizkus Miguela Angela Lopeza dva kilometra do cilja, ko sta ob njem v ospredju ostala le še Sivakov in Rodriguez.

Nekaj sekund za njimi je v svojem slogu, z enakomernim tempom vozil Joao Almeida, ki je ob vstopu v zadnji kilometer tudi ujel vodilno trojico, jo prehitel in se veselil etapne zmage. Sivakov si je v zadnjih metrih lahko privoščil nekaj metrov zaostanka, saj je bila skupna zmaga v žepu. Drugi je bil na koncu Almeida, tretji pa Lopez. Vsi trije bodo visoko merili tudi v skupnem seštevku Vuelte, ki bo na sporedu čez 14 dni.

Hayter slavil prvo skupno zmago v svetovni seriji

Dirka po Poljski je ena večjih dirk svetovne serije v drugem delu sezone, zato ima veliko težo, sploh za kolesarje, ki ciljajo na dober rezultat na Vuelti.

Po prvih dveh šprinterskih etapah in zmagah Olava Kooija in Gerbena Thijsna je v razgibanem zaključku tretje prvič prišlo do razlik med najboljšimi, Sergio Higuita pa je z etapno zmago oblekel tudi majico najboljšega.

Nosil jo je tudi v naslednjih dveh dneh, čeprav si je ob padcu poškodoval koleno, izgubil pa jo je v razgibani vožnji na čas v predzadnji etapi. Tam je do prve zmage med profesionalci prišel Thymen Arensman, Ethan Hayter pa je z 11 sekundami zaostanka oblekel majico vodilnega.

Imel je 11 sekund naskoka pred Arensmanom pred zadnjo etapo, Ineos je pametno spustil ubežno skupino naprej, da so pobrali bonifikacijske sekunde, zadnji šprint v Krakowu je pripadel Arnaudu Demaru, Hayter pa je potrdil svojo prvo skupno zmago v svetovni seriji. Drugi je bil Arensman, tretji pa Pello Bilbao.

Za družino Hayter je tako odličen teden, saj je Ethanom mlajši brat Leo podpisal pogodbo z Ineosom in se že preselil med elito, čeprav so sprva načrtovali, da bo zmagovalec Baby Gira v njihovo sredino prišel v naslednji sezoni.

Slovencev na dirki po Poljski ni bilo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ