Slovenska cestna kolesarska reprezentanca v München na EP po dober rezultat

Slovenska cestna kolesarska reprezentanca v München na EP po dober rezultat
11.08.2022 AVTOR: Sporočilo za javnost

Ob 50. obletnici Olimpijskih iger bodo letos v Münchnu priredili poseben dogodek – 9 evropskih prvenstev v različnih športih in kolesarstvo je eden izmed glavnih. Potekala bodo namreč evropska prvenstva v cestnem in gorskem kolesarstvu, velodromu in BMX-u. V Nemčijo se odpravljata slovenska moška in ženska cestna reprezentanca v članski kategoriji, tudi z zvenečimi imeni iz Pro tour serije.

Dirka za moške Elite bo potekala v nedeljo, 14. avgusta, s startom v mestu Murnau in ciljem v centru Münchna. Selektor moške reprezentance Uroš Murn je določil spisek osmih reprezentantov na čelu s kapetanom Luko Mezgecem, ki mu trasa na Bavarskem najbolj ustreza. Ekipo poleg Luke Mezgeca sestavljajo še Jan Tratnik, Domen Novak, David Per, Tilen Finkšt, Jaka Primožič, Matic Žumer in Aljaž Jarc. Aljaž je v ekipi v zadnjem trenutku nadomestil Kristijana Korena. Glede na traso dirke in dejstvo, da se pričakuje sprint večje skupine, je Luka prvi adut slovenske reprezentance in ekipa je sestavljena s tem namenom, da se Luki nudi čim večjo podporo med dirko in v samem zaključku.

Uroš Murn o taktiki in željah pred nedeljsko dirko: »Na EP se odpravljamo z optimalno ekipo, s ciljem po vidnejši uvrstitvi. Trasa za cestno preizkušnjo v dolžini dobrih 200 km ni zahtevna, zato se pričakuje ciljni sprint glavnine. Kapetan Luka Mezgec je po uspešno končanem Touru v dobri formi in si je že v začetku sezone EP postavil za enega glavnih ciljev. Ekipo sestavljajo kolesarji, ki s svojimi izkušnjami lahko taktično odpeljejo prvi in srednji del proge, do vstopa v zaključne finalne kroge v samem centru Münchna tam pa bo glavni cilj Luko v zaključni sprint pripeljati v dobrem položaju, kjer se bo lahko boril za visoka mesta. Fantje so tega sposobni, imamo kolesarje za »lead out« Luke, vemo pa, da se v sprintu lahko zgodi marsikaj

Na kronometru, ki bo 17. avgusta, bosta slovenske barve zastopala Jan Tratnik in Matic Žumer. Trasa v dolžini 24 kilometrov bi morala Janu ustrezati in cilj je vrhunski rezultat. Tako kot Luka je tudi Jan končal Dirko po Franciji in je v dobri formi, zato se Uroš Murn nadeja dobrega rezultata tudi na kronometru. »trasa je takšna, ki Janu ustreza, tako da lahko ob optimalno izpeljani vožnji poseže po vrhunskem rezultatu. Velika tekmovanja so nekaj posebnega, zagotovo bo prišlo nekaj zvenečih imen, cilj pa so najvišja mesta

Predstavitev trase:Ženska dirka en teden po moški

En teden po moški dirki, 21. avgusta, se bodo za naslov evropske prvakinje borile tudi ženske. Slovensko reprezentanco bodo zastopale Eugenija Bujak, Urška Žigart in Špela Kern. Trasa je dolga 129,8 km, z dvema zaključnima krogoma v centru Münchna. Že v sredo se bo v vožnji na čas pomerila Eugenija Bujak, ki je že na preteklih prvenstvih dokazala, da lahko doseže dober rezultat.

Selektor Gorazd Penko ima glede prvenstva realna pričakovanja, »na prvenstvo potujemo z željo po dobri uvrstitvi. Tako kot moški, sta tudi Eugenija in Urška končali Tour de France in na prvenstvo prihajata v tekmovalni formi. Tudi na prvenstvo bosta prišli neposredno iz dirke v Skandinaviji, ravno zaradi tega se je Urška odpovedala nastopu v vožnji na čas, kjer bo tekmovala samo Eugenija. Šli bomo korak za korakom, najprej naš čaka kronometer, kjer upam na dobro predstavo Eugenije. Ni ravno vse optimalno, ima namreč nekaj težav, ampak upam, da to ne bo vplivalo na končni rezultat. Kar pa se tiče same cestne dirke, je veliko odvisno od poteka dirke. Mi s tremi kolesarkami ne bomo imeli veliko vpliva na kontroliranje dirke in bomo poskušali zadeti pravo kombinacijo.«

Celotno dogajanje lahko spremlate na družbenih kanalalih Kolesarske zveze Slovenije (@sloveniacyclingfederation), kjer bodo vsebine iz prve vrste. Prenos cestne dirke pa bo tudi na TV SLO.

Tudi na velodromu bo slovenska reprezentanca imela svojega predstavnika

Le nekaj tednov po tem, ko je Žak Eržen s 3. mestom na EP v Anadii dosegel enega večjih uspehov slovenskega kolesarstva na velodromu, bo slovenska reprezentanca imela predstavnika tudi na članskem evropskem prvenstvu. Slovenske barve bo zastopal Eduard Žalar, ki bo nastopil v sprintu14. avgusta in na 1000 m 15. avgusta.

Žalar se na evropsko prvenstvo pripravlja v Linzu, kjer lahko trenira na 200m pisti, ki je po dolžini enaka kot v Münchnu. Organizatorji prvenstva so imeli nekaj težav, zato se bo velodrom malce razlikoval od tistega standardnega v dolžini 250 m.

Eduard se prvenstva že zelo veseli, » na vsak način se prvenstva veselim in ga doživljam zelo močno tudi po sentimentalni plati. Počutim se kot pionir, saj na nek način oživljam nekoč že uspešno začeto zgodbo slovenskega pistaštva. Disciplini kot sta šprint in kilometer, sta atraktivni, polni akcije in verjamem, da bomo lahko skupaj spisali novo poglavje. Trenutno se nahajam v Linzu, delam adaptacijo na 200m pisto. Tokratno prvenstvo bo netipično kar se tiče piste, saj je bil organizator primoran zgraditi montažno stezo (staro 250m so podrli, nove še ne uspeli zgraditi in so reševali situacijo) na Minhneskem sejmu, ki pa je posledično 200 meterska. Tehnično gledano nekaj popolnoma drugega od 250 meterskega velodroma. Ravnin skoraj ni, krivine so pa izredno zaprte. Sile ki delujejo na kolesarja so višje, tehnično pa se po taki stezi ne da peljati na enak način kot na 250m velodromu. Tako, da je adaptacija nujno, če želiš biti učinkovit. Iz slednjih razlogov so na določenih disciplinah celo zelo znana imena odpovedala udeležbo.

Značke: Cestno
Ključne besede:
evropsko prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ