Sonce, dež, ubežnik in Pogačar

Sonce, dež, ubežnik in Pogačar
22.05.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

17. etapa na dirki po Italiji se je končala na prelazu Brocon. Dolomiti so postregli z zanimivim dirkanjem in prepričljivim Tadejem Pogačarjem. Zmagal je Georg Steinhauser.

Na dirki po Italiji je za kolesarji 17. etapa. Lahko bi jo opisali, da so bili kolesarji na začetku s soncem obsijani, potem pa v dež poslani. Tokrat pa vsaj ni snežilo. Etapa je bila s 4087 metri nadmorske višine izjemno zahtevna, saj so te metre morali kolesarji premagati v “vsega” 158 kilometrih. Takoj po startu so se povzpeli na devet kilometrov dolg prelaz Sella.

Na Selli so se vrstili napadi, a nihče si ni uspel privoziti večje prednosti. Najbolj vztrajen je bil Nairo Quintana, a na vrhu Selle - ta je bil Cima Coppi letošnjega Gira, oziroma najvišja točka - je izgubil sprint proti Pellizzariju. Sledil je najprej tehnično zahteven spust do Canazeija, potem pa postopno spuščanje do Predazza. Sledil je naslednji vzpon, v Dolomitih tudi zelo poznan prelaz Rolle. In vendarle se je dokončno izoblikovala ubežna skupina desetih kolesarjev.

Sestavljali so jo Conci, Ballerini, Steinhauser, Frigo, Ghebreigzabhier, Quintana, Alaphilippe, Valter, Pellizzari in Caruso. V glavnini so pobudo pri narekovanju ritma prevzeli kolesarji moštva UAE Team Emirates, ki so nekoliko umirili način dirkanja. Na prelazu Rolle pa so v ospredje stopili še kolesarji DSM Firmenich PostNL, ki so pomagali Romainu Bardetu. Krepko so pospešili, tako da je so na vrhu zmanjšali prednost ubežnikov na vsega dobro minuto.

Na spustu so navijali ritem in na naslednjem klancu na Gobberi so ubežnike ujeli. Potem pa so dovolili, da se je izoblikovala ubežna dvojica: Ghebreigzabhier in Steinhauser. Sodelovala sta vse do vzpona na Brocon. Tega so morali kolesarji premagati iz dveh smeri. Prvič so se podali nanj in ga prečkali povsem blizu ciljne črte. Sledil je spust in vzpenjanje z druge smeri. Na 1615 metrov visokem vrhu je bil tudi cilj. Ob prvem vzpenjanju je v ospredju ostal samo še Steinhauser, ki je bil še vedno zelo hiter.

V vse manjši skupini okrog rožnate majice Tadeja Pogačarja ni nihče narekoval zares hitrega ritma in Steinhauser se je po spustu zaključnega vzpona lotil s skoraj tremi minutami naskoka. Ineos se je trudil z narekovanjem ritma, a šele Narvaez in potem Arensman sta nekoliko zmanjšala zaostanek za Nemcem. Potem pa je napadel Martinez, ki pa ni zdržal in na vse skupaj je spet odgovoril Pogačar. Tekmecem se je odpeljal.

Steinhauser je imel preveliko prednost in je lahko slavil sploh prvo zmago v karieri. 1:24 za njim je na cilj prišel Pogačar, 18 sekund za njim pa skupinica: Tiberi, Thomas, Martinez, Rubio in Bardet. Arensman je zaostal za 1:55. Pogačar ima zdaj že 7:42 prednosti pred Martinezom in 8:04 pred Thomasom. Sledijo O’Connor, ki je danes doživel slab dan in je izgubil nekaj časa, Tiberi, ki je najboljši med mladimi, Arensman, Bardet, Rubio, Zana, Hirt, Fortunato …

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ