Šov Quintane in Zakarina, težave Frooma in Simon Špilak med desterico

Šov Quintane in Zakarina, težave Frooma in Simon Špilak med desterico
28.04.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Romandiji je bilo vsekakor zelo napeto. Prvi 'gorski preizkus' je dobil Nairo Quintana. Simon Špilak med desterico.

Prvi preizkus za najboljše
Po dveh dneh sneženja so se organizatorji in predvsem kolesarji prizanesljivejših razmer lahko razveselili v pravem času. Na dirki po Romandiji je bila na sporedu druga etapa s ciljnim vzponom. Moudon je gostil start, cilja 174 kilometrov dolge preizkušnje pa je bil na vrhu Morginsa. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej nekje na polovici dirke vzpon druge kategorije.

Zadnja dva so organizatorji prihranili za konec. Na 160 kilometru je bil vrh vzpona druge kategorije. Sledil je samo še spust in ciljni vzpon do 1304 metrov visokega Morginsa. Ion Izagirre iz Movistarja je branil majico vodilnega v skupnem seštevku, a jasno je bilo, da je v španskem moštvu kapetan mladi Nairo Quintana. Na startu so bili tudi trije Slovenci. Simon Špilak v dresu Katjuše ter Jan Polanc in Matej Mohorič v dresu Lampreja Meride.

Šesterica ubežnikov in Skyev lov
Dan je zaznamovala manjša ubežna skupina, ki so jo sestavljali Igor Sillin (Katjuša), Daryl Impey (Orica-GreenEdge), Danilo Wyss (BMC), Fumiyuki Beppu (Trek-Segafredo), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) in Jaco Venter (Dimension Data). Nekje na polovici proge je imela šesterica tudi največjo prednost, ki je znašala dobrih pet minut. Potem pa so se v lov za njimi podali predvsem člani Skya, ki so pripravljali teren za Chrisa Frooma.

Ob vznožju drugega vzpona – torej predzadnjega – je razlika med glavnino in ubežniki znašala vsega slabo minuto. Dobra dva kilometra pod vrhom vzpona Les Champs pa je Froome dobil defekt. Obroč mu je posodil Mikel Nieve, a je ta menjava bila prepočasna in Froome se je kar naenkrat znašel sam v lovu za hitro skupino najmočnejših kolesarjev. Ko je Froome že skorajda ujel skupino z najboljšimi, sta napadla Cannondalova kolesarja Joe Dombrowski in Pierre Rolland.

Froome izpadel iz igre za zmago
Ko so ritem pričeli narekovati še kolesarji FDJ, je postalo jasno, da je Froome izpadel iz boja za visoka mesta. Najboljši pa so se držali skupaj tudi v spustu. Vse do vznožja zaključnega vzpona. V tej skupini je bil tudi Simon Špilak. Dobrih šest kilometrov pred ciljem pa je oster napad izvedel Nairo Quintana. Sprva ni imel nihče pripravljenega odgovora na ta napad, potem pa je Kolumbijca uspel ujeti Špilakov klubski kolega in lanski zmagovalec Ilnur Zakarin.

Skupaj sta prečkala najvišjo točko dneva. Sledil je še kilometer ravnine in sprint. V tem sprintu je 300 metrov pred ciljem prvi napadel Quintana, a Zakarin ga je prehitel. Potem pa ga je tik pred ciljem v zavoju preveč zaprl.  Quintana je bil vidno jezen. Zmago je sprva sicer slavil Ilnur Zakarin, vendar pa so Rusa takoj zatem komisarji kaznovali. Tako je etapo dobil Quintana, pa čeprav ni imel te možnosti, da bi v znak zmage dvignil roke.

Simon Špilak v prvi zasledovalni skupini
Zakarinu so prisodili isti čas, a so mu prisodili drugo mesto. Najbližja zasledovalna skupina je na koncu zaostala za 26 sekund. V tej skupini je bil tudi Simon Špilak, ki je zasedel 10. mesto. Tretje je pripadlo Ruiju Costi. Jan Polanc je bil 40., Matej Mohorič pa 92. Med poražence lahko vsekakor uvrstimo Frooma, ki je na koncu z več kot 17 minutami zaostanka zasedel 99. mesto. Quintana je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Zdaj ima 18 sekund naskoka pred Ilnurjem Zakarinom in 20 pred klubskim kolegom Ionom Izaggirejem. Sledijo Pinot, Costa, Frank, Špilak, Rolland, Mollema, Uran, Formolo, Majka Dumoulin, Thomas … Vsi imajo manj kot minuto zaostanka. Špilak na sedmem mestu zaostaja za 42 sekund. Jan Polanc je 43., Matej Mohorič pa 85. Že jutri bo zagotovo prišlo do velikih sprememb, saj je na sporedu posamični kronometer v Sionu, dolg dobrih 15 km.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ