Španska “La Roja”: V gore, prvi ciljni vzpon

Španska “La Roja”: V gore, prvi ciljni vzpon
27.08.2019 AVTOR: DZ, vir: La Vuelta

Na dirki po Španiji bo šlo spet še kako zares. Pred kolesarji je peta in obenem prva etapa s ciljnim vzponom. Tudi prva iz serije treh zahtevnejših.

Po dveh ravninskih etapah, ki sta se po pričakovanjih končali s sprintoma glavnine bodo kolesarji na dirki po Španiji zdaj zavili v hribe. Peta etapa bo že prva izmed zahtevnejših. Morda ne ravno najbolj zahtevna, a zaključni vzpon bo vseeno že posrkbel za določeno selekcijo. Skupno bodo morali kolesarji premagati v 171 kilometrih dirkanja tri kategorizirane vzpone. Etapa se bo začela v kraju L’Eliana. Potem se bodo kolesarji pričeli vzpenjati.

Najprej bodo po 32 kilometrih prečkali vzpondruge kategorije Puerto de Alcublas. Vrh leži na 750 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 5,9 km, povprečni naklon pa je 4,7-odstoten. Sledil bo daljši razgiban del in po slabih stotih kilometrih vzpon tretje kategorije Alto Fuente de Rubielos. Vrh je na tisoč metrih nadmorske višine. Ta vzpon je dolg 4,8 km, povprečni naklon pa je 5,7-odstoten. Do cilja bo še dobrih 70 kilometrov.

V Manzaneri bo po 143 kilometrih še leteči cilj. Sledil bo nekategoriziran vzpon in potem spust do Salinasa. Gre za vstopno točko za zaključni klanec dneva. Cilj bo ob astrofizičnem observatoriju na vrhu 1950 metrov visokega vzpona prve kategorije Alto de Javalambre. Najboljše so organizatorji tako prihranili za konec. Govorimo 11,1 km dolgem vzponu s 7,8-odstotnim povprečnim naklonom. Prvi trije kilometri so položnejši. Sledi strmejši odsek, po petih kilometrih pa celo krajši spust.

Potem pa takoj s 16-odstotnim naklonom najstrmejši del. Od tu naprej ne bo več lahko, saj vzpon z izjemo zaključnega kilometra ne bo položnejši od desetih odstotkov. Etapa se bo začela ob 12.51, cilj pa naj bi bil okrog 17.35. Pričakujemo lahko nevaren pobeg, morda celo zmago kakšnega izmed ubežnikov. Na zadnjem vzponu pa se bodo med sabo udarili tudi kandidati za končno zmago.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ