Specialized Diverge Comp

Specialized Diverge Comp
15.06.2018 AVTOR: Matej Zalar

Specialke s širšimi plašči bi težko proglasili za revolucijo, so pa gotovo eden najbolj simpatičnih trendov zadnjih let.

Razčistimo: kolesarjenja s cestnimi kolesi po makadamu si ni izmislila kolesarska industrija v zadnjih nekaj letih, ampak so po prašnih cestah dirkali že v davnih, železnih časih, preden so jih asfaltirali in preden so se avtomobili tako razpasli, da promet marsikoga že odvrača od cestnega kolesarjenja. Specialke s širšimi plašči bi težko proglasili za revolucijo, so pa gotovo eden najbolj simpatičnih trendov zadnjih let. Mnogi so ubrali lažjo pot, na specialke za ciklokros so namestili širše, manj profilirane plašče in jih poimenovali gravel, nekateri proizvajalci pa so naredili korak dlje in razvili ne le drugačno geometrijo okvirja, ampak tudi tehnološke rešitve, ki kolo dejansko približujejo pojmu vsestranskosti. Tak je novi Diverge, s katerim Specialized postavlja nove trende in seveda povzroča konfrontacijo med bolj tradicionalnimi in progresivnimi kolesarji.

Prejšnji Diverge je imel nekaj težav z identiteto. Vsaj meni ni bilo čisto jasno, ali gre za aluminijasto oziroma karbonsko različico pustolovskih koles, kot sta Awol in Sequoia, je morda bolj sproščena različica Roubaixa – še preden je ta dobil Future Shock –, ali pa napredno kolo za vožnjo na delo, denimo za junake, ki se vozijo v službo 25 ali 30 kilometrov daleč v vsako smer. Novi Diverge krize z identiteto nima več: postal je samosvoj specialist, ki zmaguje na makadamkarskih dirkah, a lahko nadomešča tudi zgoraj navedene modele.

Vzmetenje prihodnosti

S prejšnjim Divergem nima praktično nič skupnega in zaradi vzmetenja Future Shock pod krmilno cevjo bolj spominja na Roubaixa. Geometrija je prilagojena hitri vožnji po makadamu, zato so spustili gonilni ležaj in s tem znižali težišče. V primerjavi s Cruxom je gonilni ležaj tako postavljen skoraj dva centimetra niže. Obverižne cevi so dolge kar 419 oziroma 421 milimetrov, prednji trikotnik pa niti ni tako dolg, a je zato z dolgo glavno cevjo precej visok in vseeno omogoča sproščen položaj.

Future Shock ima 20 milimetrov hoda. Od sistema vzmetenja, kot ga ima Roubaix, se razlikuje po progresivni vzmeti, ki postaja čedalje bolj toga. Kupec dobi vzmeti dveh trdot: za tršo se bo praviloma odločil, če se več zadržuje na asfaltu, za mehkejšo pa, ko prevladuje slabši makadam. Zanimivo je, da se po vzoru Roubaixa niso odločili za sistem »plavajoče« sedežne opore, torej za vpetje sedežne opore pri stiku zadnjih zgornjih vilic in sedežne cevi, in očitno se je poslovil tudi sistem blaženja v vilicah z elastomerom Zertz.

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so vsi okvirji, tudi aluminijasti, prilagojeni izključno za kolutne zavore in za širše osi 12×100 in 12×142 milimetrov. Med cevmi je dovolj prostora za plašče širine do 42 milimetrov, s 27,5-palčnimi obročniki pa celo 47-milimetrske. To je približno 1,85 palca in morda se spomnite, da še pred petnajstimi leti ni bilo nenavadno, če so imela gorska kolesa 1,95-palčne plašče!

Cestni genetski zapis z gorskim pridihom

V katero smer pri Specializedu piha veter, kažeta dražja S-Works in Expert s prestavnima sistemoma z enim prednjim verižnikom. Še več: S-Works se kiti kar z gorskim menjalnikom Shimano XTR, Expert pa s Sram Force z dolgo kletko. Diverge Comp je opremljen z menjalnikoma Shimano 105 in širokim, a očitno težjim terenom prilagojenim razponom prestavnih razmerij: z zadnjim verižnikom 11-32 sodelujeta zobnika 48/32. Še vedno trdim, da bi bili za cestna kolesa dovolj veliki tudi 140-milimetrski rotorji, a ko na terenu Diverge dokaže svoje zmogljivosti, se zdijo 160-milimetrski skoraj nujni. Grabijo jih zanesljive Shimanove čeljusti RS505 in pri takšnem tipu kolesa me ne motijo niti ogromne prestavno-zavorne ročice.

Krmilo Specialized Comp Hover Bar je dvignjeno za 15 milimetrov, kar je praktično neopazno, omogoča pa nekoliko bolj vzravnano držo. Sedež Body Geometry Phenom je privit na že večkrat preizkušeno Specializedovo karbonsko oporo CG-R z elastomerom, ki dopušča 18 milimetrov blaženja. Comp je edini model v družini Diverge s to oporo. Za model S-Works so raje izbrali – saj ni res, pa je – potopno oporo, Expert pa ima običajno karbonsko, s čimer po svoje dokazuje, da je bolj namenjen hitri kakor udobni vožnji.

Obronki Apalačev, kjer sem novega Divergea preizkusil prvič, so mi odprli nova obzorja: gravel grinding je vse kaj več kot makadamkanje, kot smo ta slog poimenovali na Slovenskem. Junija sem preizkusil poskočen model Diverge S-Works, ki tehta le dobrih 8 kilogramov. Na res obupnem terenu sem bil vesel svojih gorskokolesarskih korenin, navsezadnje pa tudi priznal, da lahko prav pride tudi potopna sedežna opora s 35-milimetrskim hodom. Cenovno dostopnejši in za slovensko tržišče verjetno najprimernejši Diverge Comp se je nad Ljubljansko kotlino soočil s še zahtevnejšim, predvsem pa še bolj raznolikim terenom.

S specialko na stare vojaške ceste

Vtis, da je na asfaltirani cesti počasen, je bolj ali manj lažen. Seveda, v skupini kolesarjev na povsem cestnih specialkah boste hitro občutili nelagodje, a tudi če vas do prvega makadama loči dvajset ali trideset kilometrov, se sploh ne boste počutili slabo niti na 38-milimetrskih plaščih. Kolo je odzivno in omogoča plezanje po izredno strmih klancih, kjer me je najbolj motilo precej visoko nasajeno krmilo. Sam bi ne le odstranil za poldrugi centimeter distančnikov pod krmilno oporo, ampak tudi zamenjal krmilo za povsem ravno.

Zahvaljujoč vzmetenju Future Shock je lahko prednja pnevmatika bolj napolnjena brez prehudega šoka za zapestja, ko s hitrostjo, višjo od omejitve v naseljih, priletite na tista nadležna rebrca na makadamih. Vzmetenje deluje odlično, tako da nanj praktično pozabite, razen ob pospeševanju v stoje, ko kolo pač nekoliko zaniha.

Z voznimi lastnostmi vsekakor najbolj navduši pri visokih hitrostih na makadamu, kjer pridejo do izraza velika medosna razdalja, nizko težišče in izvrstni plašči Specialized Trigger Pro. Seveda Future Shock deloma pripomore tudi k boljšemu oprijemu kolesa, ne pričakujte pa čudežev: Diverge je še vedno cestno kolo. Silil sem se tudi po tekoči enoslednici s Toškega čela proti Šentvidu, kjer še posebej pozimi, v blatu in snegu ter z gladkimi plašči ni bilo pravega užitka, a je Diverge dokazal, da ga lahko spretnejši voznik odlično obvladuje tudi na dropih in v bandah.

Specialized se je potrudil izdelati kolo, ki se dobro obnese tudi na z ostrim kamenjem posejanih kraških kolovozih in na najbolj razdrapanih slovenskih mulatjerah, kjer smo se doslej – resda precej hitreje – vozili z gorskimi kolesi. Ker je mogoče namestiti blatnike, bo verjetno marsikdo pomislil, da je Diverge tudi izvrstno zimsko kolo. In tudi je, z bolj grobimi plašči pa se bo gotovo dobro obnesel tudi na snegu.

Specialized Diverge Comp je posrečen poskus kolesa za vožnjo po vseh kolikor toliko urejenih terenih, od slovenskega asfalta do razdrapanih kolovozov. Namenjeno je širokim množicam, vsem tistim, ki kolebajo med nakupom treking in cestnega kolesa.

Značke: Cestno
Komentarji
bécane 20.06.2018 16:59
A se ve zakaj so šli iz FACT 10r na 9r karbon ? Roubaix pa je na 10-ki. Je lahko zadaj kaj drugega in ne profit ?Či imate možnost, dajte še Scott Addict Gravel (10-ko ali pa 20-ko) potestirat. Me res zanima, kako se ta bolj "race" makadam kolesa obnesejo na ne-asvaltu glede udobja.
CHEF 21.06.2018 10:37
@bécane
A se ve zakaj so šli iz FACT 10r na 9r karbon ? Roubaix pa je na 10-ki. Je lahko zadaj kaj drugega in ne profit ?Či imate možnost, dajte še Scott Addict Gravel (10-ko ali pa 20-ko) potestirat. Me res zanima, kako se ta bolj "race" makadam kolesa obnesejo na ne-asvaltu glede udobja.
Hvala za idejo ... tudi jaz bi z veseljem preskusil Scotta Addict Gravel. Morda pa nam uspe dobiti kakšnega ... Na splošno mi je všeč, da postaja grevlanje popularnejše tudi v Sloveniji, čeprav mi ta način zaenkrat še ni preveč blizu.Škoda, da je med Divergem S-Works in Divergem Expert minilo več mesecev, tako da ne morem podati realne primerjave med obema ... Mislim, da je Specialized uporabil FACT 9r pri modelih Expert in Comp preprosto zato, ker računajo, da bodo Divergea izbirali manj tekmovalni kolesarji kot so tisti, ki se odločajo za Roubaixa, ki je navsezadnje vendarle cestno kolo. Diverge Comp je tudi sicer opremljen nekoliko skromneje kot Roubaix Comp in meni se to sploh ne zdi tako slabo. Diverge Comp je tudi okroglih 500 evrov cenejši kot Roubaix Comp, kakšen je profit pri enem in drugem, pa vedo samo oni.
bécane 21.06.2018 12:02
Thnx. A lahko nekaj malega napišeš še o prestavno zavornih ročicah. Res, da nam večini niso všeč te 105-ke, ampak kar bolj šteje je ergonomija. Trgovina ne šteje, v praksi pa jih nisem imel možnost voziti. V trgovini so kar pasale v moje velike šape, kako se ti pa zdijo v real life, ko se spuščaš po malček bolj zahtevnem terenu?PS: a tisto z rebri na makadamu res drži, da FS pobere treslaje ? Da te ni zaneslo pri pisanju prispevka :)Hvala vnaprej za reply!
CHEF 21.06.2018 15:56
Mnenje o ročicah je bolj osebno kot ne ... meni se zdijo prevelike že ko jih primem v trgovini, ampak dejstvo je, da imam majhne šape. Zato mi tudi ni všeč ergonomija Sramovih ročk. In, kot sem napisal, v tem primeru so mi večje ročice celo všeč.FS pobere tresljaje šokantno dobro. Rebrca skoraj ne obstajajo ... še najbolj nevarno je, da boš presegel limit oprijema s tlemi, kar se je zgodilo med prvim testom nekemu novinarskemu kolegu :) Ampak tam je po obupnem terenu (kot recimo na dovoznih poteh na vrhu Velike planine) letelo vsaj 50 km/h ali več.
urosbre68 22.06.2018 10:50
Meni ena boljših igrač, ki sem si jih nabavil. Edino kar sem še naredil, sem ene stare mtb feltne, crest +hope, naredil tubeless, original feltne pa dal cestne gume za občasne cestne fure in trenazer... 
urosbre68 22.06.2018 10:50
Meni ena boljših igrač, ki sem si jih nabavil. Edino kar sem še naredil, sem ene stare mtb feltne, crest +hope, naredil tubeless, original feltne pa dal cestne gume za občasne cestne fure in trenazer... 
urosbre68 22.06.2018 10:50
Meni ena boljših igrač, ki sem si jih nabavil. Edino kar sem še naredil, sem ene stare mtb feltne, crest +hope, naredil tubeless, original feltne pa dal cestne gume za občasne cestne fure in trenazer... 
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ