Spektakel na Touru: Boj favoritov, Teunsov podvig in Italijan v rumenem

Spektakel na Touru: Boj favoritov, Teunsov podvig in Italijan v rumenem
11.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Izjemno dirkanje v šesti etapi dirke po Franciji. Dylan Teuns dobil etapo. Giulio Ciccone v rumenem. Mnogi popustili: Nibali, Bardet, Valverde ... 

Za kolesarji na dirki po Franciji je nadvse zahtevna šesta etapa. Premagati so morali sedem kategoriziranih vzponov v Vogezih. Zaključek pa je še četrtič gostil vzpon na La Planche des Belles Filles. Gvorimo o sedem kilometrvo dolge vzponu, ki so ga organizatorji prvič uporabili leta 2012, zdaj pa je bil v traso uvrščen četrtič. Več o klancu, tudi o dodatnem zaključnem kilometru po makadamu smo že pisali.

Do zdaj so tam bili najboljši Chris Froome, Vincenzo Nibali in Fabio Aru. Tokrat se je bil boj med ubežniki in glavnino. Julian Alaphilippe je branil rumeno majico, a tokrat so se tudi favoriti za končno zmago udarili med seboj. Po dobrih desetih kilometrih, ko se je že začel prvi vzpon se je v ospredju izoblikovala skupina 14 kolesarjev, med katerimi so bili tudi Giulio Ciccone – najbolje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku med ubežniki – pikčasta majica Tim Wellens, Thomas De Gendt, Xandro Meurisse ...

Tim Wellens je spet poskušal z nabiranjem točk na gorskih ciljih, a v ta boj se je vmešal tudi Berhane, potem celo Ciccone. V glavnini so ritem narekovali predvsem kolesarji Deceuninck Quick Stepa, tako da se je razlika postopoma večala in ubežniki so imeli 50 kilometrov pred ciljem več kot devet minut prednosti. Potem so se v lov vendarle podale tudi ekipe, kot so Ineos, Bora Hansgrohe in Movistar.

Prav Španci so bili najbolj zaslužni, da se je razlika krepko zmanjšala. Na predzadnjem vzponu je ritem že narekoval Alejandro Valverde, tako da je postalo jasno, da bo na Touru opravljal vlogo pomočnika. V ospredju so ob vznožju zaključnega vzpona ostali štirje ubežniki, ki so imeli še štiri minute prednosti. To so bili Tim Wellens, Giulio Ciccone, Dylan Teuns in Xandro Meurisse.

Ciccone je prevzel pobudo, saj se mu je nasmihala celo rumena majica in kmalu mu je lahko sledil samo še Teuns in štiri kilometre pred ciljem sta imela slabe tri minute prednosti pred skupino s favoriti, v kateri je Valverde narekoval oster ritem. Potem pa so pobudo prevzeli kolesarji Ineosa, medtem ko je Alaphilippe še vedno lahko sledil temu ritmu. Prvi resnejši napad je uprizoril Warren Barguil.

Dobre tri kilomtre pred ciljem se na ta napad nihče ni oziral, predvsem pa so se favoriti še vedno držali skupaj. Potem pa je ob vstopu v zadnje tri kilometre napadel Mikel Landa, ki je nadaljeval z napadom, medtem ko sta Bernal in Thomas računala na ritem, ki ga je narekoval Michal Kwiatkowski. V ospredju sta tudi Ciccone in Teuns pričela taktizirati, pa čeprav je bilo do cilja še več kot dva kilometra.

V skupini z najboljšimi je Thibaut Pinot v ospredje postlal Davida Gauduja in popustil je tudi zadnji zmagovalec tukaj Fabio Aru. Ubežnika sta nadaljevala s taktiziranjem in Teuns je v ospredju začel sprint na zelo strmem, 24-odstotnem odseku. Belgijec v dresu Bahraina Meride je bil najmočnejši in se je lahko veselil etapne zmage. Cicconeju je preostalo čakanje na morebitni prevzem rumene majice.

Med favoriti pa je imel veliko moči Julian Alaphilippe, ki je napadel z namenom, da ubrani rumeno majico. V zadnjih metrih pa ga je uspel prehiteti Geraint Thomas. Sledili so Pinot, Quintana, Buchmann, Fuglsang, Landa, Porte ... Potem smo čakali na rezultate v boju za rumeno majico. Ciccone je po zaslugi bonifikacijskih sekund vendarle prevzel vodstvo. Zdaj ima šest sekund prednosti pred Alaphilippom in 32 pred Teunsom. Predvsem pa je Thomas dokazal, da je vrhunsko pripravljen.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ