Spomenik pika na i sanjski slovenski kolesarski pomladi

Spomenik pika na i sanjski slovenski kolesarski pomladi
27.04.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti, Sportida, A.S.O.

Primož Roglič in Tadej Pogačar kraljujeta na etapnih dirkah, v letošnji sezoni ardenskih klasik pa bi skoraj poskrbela še za dve odmevni zmagi. Rogliču je kakšen meter zmanjkal, Pogačar pa je z izjemnim šprintom postal še zmagovalec spomenika.

V minulem tednu dni se je dogajanje v kolesarskem svetu vrtelo predvsem okrog ardenskih klasik, zato štiri stvari Hudičevega jezika tokrat govorijo o podvigu Tadeja Pogačarja, skorajšnjem uspehu Primoža Rogliča, zanimivih ženskih preizkušnjah in tudi dirki po Sloveniji.

Kolesarski princ polni svojo zbirko

Za Tadeja Pogačarja je težko najti nove superlative, a uspeh na Liege - Bastogne - Liege kar kliče po njih. Na razburljivi dirki so na koncu odločale močne noge in te je Pogačar zagotovo imel. Pokrival je pobege od napada Ineosa na znamenitem vzponu Redoute, na zadnjem vzponu dneva pa je bil brez težav del odločilne peterice, ki se je odpeljala zmagi naproti.

A pot do prvega uspeha na spomenikih vseeno ni bila lahko, kot ni lahek noben šprint, če imaš ob sebi Juliana Alaphilippa. »Osredotočil sem se nanj in odločil sem se, da bom počakal povsem do konca in ga poizkusil presenetiti iz zavetrja. Srečo sem imel, da je šprint začel nekoliko bolj zgodaj, zato mi je uspelo priti mimo. Živim kolesarske sanje,« je zaključek opisal Pogačar.

Tako kot lani Roglič je tudi tokrat Alaphilippe v Slovencu našel nepremagljivega tekmeca. Zdaj ima Pogačar v svoji vitrini že dve stvari, ki v kolesarstvu pomenita največ - zmago na dirki po Franciji in zmago na eni od petih največjih enodnevnih dirk.

Naslednja postaja - mavrična majica? Priložnost bo imel že letos v Flandriji.

Roglič na zidu zelo blizu uspeha

Sredina Valonska puščica je potekala povsem po pričakovanjih, za razburjenje je poskrbela le odločitev komisarjev, da ekipi UAE Emirates prepovejo nastop na dirki zaradi dveh najbrž lažnih pozitivnih testov na COVID - 19 v ekipi.

Kot smo videli, je Pogačar svojo priložnost dočakal in izvrstno izkoristil v Liegu, Roglič pa je bil precej bližje zmagi v sredo. S slovitim Mur de Huyem se je spoprijel pogumno in ga napadel že 400 metrov pred ciljem. Če je prvih 200 metrov še izgledalo, da Rogla drvi proti novi veliki zmagi v svoji karieri, mu je pred zaključkom strmina prišla do živega in Julian Alaphilippe je uspel unovčiti izkušnje in boljši šprint za zmago na sredinskem delu ardenskega trojčka.

»Po dirki je lahko biti pameten in razmišljati o tem, kaj bi lahko naredil drugače, a dejstvo je, da če bi imel boljše noge, bi bil tudi ta napad lahko uspešen,« se ni pustil zaplesti v pogovore o taktičnih različicah Roglič. In prav ima, čeprav zmagovite taktične različice iz minulih sezon nakazujejo na to, da je najbolje napasti dobrih 200 metrov pred ciljem, je vsak kolesar nekoliko drugačen in za Rogliča je daljši napad morda najboljša možnost.

Upajmo, da bo v prihodnji sezoni našel še tistih zadnjih nekaj odstotkov, s katerimi bo prvi prečkal ciljno črto.

Konec zmagovitega niza - z zmago!

V Ardenih so bile zelo zanimive tudi ženske dirke, zares zanimivih je bilo zadnjih 20 kilometrov ženske klasike Liege - Bastogne - Liege, kjer so najboljše kolesarke sveta dirkale na nož, na koncu pa je do zmage prišla ena najboljših kolesark letošnje pomladi Demi Vollering in kronala ekipno predstavo SD Worxa.

A glavna zgodba je bila vendarle sredina zmaga Anne van der Breggen na Valonski puščici, že njena neverjetna sedma zaporedna zmaga na Huyu. Van der Breggnova je letos šele pred Ardeni prišla v vrhunsko formo, čeprav ni zaupala v svoje možnosti niti med dirko in je Demi Vollering prepustila kapetansko vlogo.

A je mlajša rojakinja ni poslušala, v nasprotju z navodili svetovne prvakinje se je pred vzponom postavila na čelo dirke in ujela vse ubežnice, nato pa je van der Breggnova rutinirano dokončala delo za sedmo zaporedno zmago.

Ta bo tudi zadnja, saj se kraljica Valonske puščice po letošnji sezoni poslavlja od tekmovalne kariere. Edino pravilno je, da se je zmagoviti niz zaključil z zmago!

Pogačar bo napadel zeleno majico

Že v pogovoru za Val 202 je direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink potrdil, da se resno pogovarjajo s Tadejem Pogačarjem glede prihoda na dirko po Sloveniji. Pogačar ni želel potrditi, da bo na slovensko pentljo res prišel, je pa pustil vrata za nastop na domačih tleh odprta.

Se mu je pa zareklo v pogovoru z eno od tujih televizij po nedeljski zmagi. »Naslednji cilj? Najprej počitek in nekaj časa z družino, potem pa višinske priprave in dirka po Sloveniji, kjer bi rad zmagal, a doslej še nisem bil na zmagovalnem odru,« je Pogačar potrdil, da bo prišel na slovensko dirko.

Zagotovo izjemna reklama za dirko po Sloveniji in hkrati priložnost, da na domačih tleh spremljamo zaključne priprave prvega favorita za zmago na rumeni pentlji. Priložnost, ki je ne gre zamuditi.

Rubrika Hudičev jezik bo z vami spet naslednji torek, ko bomo že resno pogledovali proti Giru, za nami pa bo tudi dirka po Romandiji.




Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ