Spoznajmo Giro: Iz Ljubljane v manj kot štirih urah do spektakularnega starta

Spoznajmo Giro: Iz Ljubljane v manj kot štirih urah do spektakularnega starta
31.12.2018 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Letos bomo kolesarski navdušenci še s posebnim veseljem spremljali dirko po Italiji. Primož Roglič bo kandidat za najvišja mesta, zato bomo v naslednjih mesecih spoznavali podrobnosti Gira 2019.

1. etapa, sobota, 11. 5. 2018: Bologna - San Luca (posamična vožnja na čas), 8,2 km ***

Pri spoznavanju dirke po Italiji ne gre brez podrobnejše predstavitve etap. Že prva bo vsekakor zelo pomembna. 102. Giro se bo začel v soboto, 11. maja v Bologni. Govorimo o posamični vožnji na čas, ki pa še zdaleč ne bo ravninska. Dolga bo sicer “zgolj” 8,2 km, a ta podatek ne pove vsega. S startne rampe se bodo kolesarji podali v središču Bologne. Prvih pet kilometrov se bodo rahlo spuščali. Kmalu zatem pa se bodo podali na ciljni vzpon. Govorimo o klancu Colle della Guardia.

Dolg je 2,1 km, cilj pa bo v bližini cerkve v San Luchi, ki ponuja lep panoramski razgled na Bologno. Ta klanec s povprečnim naklonom 9,7 % mnogi kolesarji že dobro poznajo z enodnevne dirke Giro dell’Emilia. Tudi tam je to ciljni vzpon, ki na nekaterih mestih doseže 16-odstotni naklon. Vsekakor se bo že takoj na začetku pokazalo, kdo izmed kandidatov za sam vrh je prišel na Giro dobro pripravljen, pa čeprav bodo odločilne etape na vrsto prišle v zadnjem tednu dirkanja.V Bologni pa lahko pričakujemo veliko Slovencev. Od Ljubljane je namreč oddaljena zgolj slabe štiri ure vožnje. Spektakel pa brez dvoma zagotovoljen. Sicer pa je Bologna začetek Gira gostila že leta 1994. Takrat sta bili v enem dnevu na sporedu kar dve etapi. Dopoldansko sprintersko je dobil Endrio Leoni, popoldansko vožnjo na čas pa Armand De Las Cuevas. Dirko je dobil Jevgenij Berzin, ki je premagal Marca Pantanija in Miguela Induraina.Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ