Spektakel na Giru: Jan Polanc ostaja v rožnatem, Primož Roglič 2.

Spektakel na Giru: Jan Polanc ostaja v rožnatem, Primož Roglič 2.
24.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Izjemno dirkanje v 13. etapi! Jan Polanc po hudem boju ubranil rožnato majico. Veliko taktiziranje med Rogličem in Nibalijem.

13. etapa na dirki po Italiji je bila tudi prva prava gorska preizkušnje s tremi vzponi in 2400 metri nadmorske višine. Start je gostil Pinerolo, cilj pa po 196 kilometrih Ceresole Reale. Organizatorji so etapi pri oceni težavnosti prisodili pet zvezdic. Največ, torej. Zasluženo. Kolesarji so morali kmalu po že razgibanem uvodnega delu premagati vzpon na Colle del Lys. Na vrh so prišli po vsega 54 kilometrih. Naslednji vzpon se je začel po 120 kilometrih. Govorimo o klancu Pian del Lupo.

Sledil je spust in postopno vzpenjanje do Locane. Po sprintu za točke pa se je začel še zaključni vzpon na Ceresole Reale. Cilj je bil ob jezeru Serru na 2247 metrih nadmorske višine. Sicer pa smo o trasi že pisali. Tu je dogajanje. To je bil izjemen dan tudi za slovensko kolesarstvo. Jan Polanc je etapo začel v rožnati majici, Primož Roglič pa je bil drugi v skupnem seštevku. A obetala se je prava peklenska borba, v kateri so tudi favoriti za končno zmago razkrili karte.

Že takoj po startu je prišlo do napadov. Zaradi razgibanega terena povprečna hitrost ni bila velika. Pred vzponom na Colle del Lys (nadmorska višina 1311 metrov, dolžina 15 km, povprečni naklon 6,4 %) se je v ospredju vendarle izoblikovala skupina ubežnikov. Jasno je bilo, da poskušajo največji konkurenti predvsem hitro osamiti Primoža Rogliča. Zato so v beg kolesarje poslale tudi ekipe, kot so Bahrain Merida, Mitchelton Scott, Movistar in Astana.

V ospredju so med drugimi bili Pozzovivo, Izagirre, Nieve, Ciccone, Formolo, Cataldo, Dunbar, celo Zakarin in Mollema (6. v skupnem seštevku). Izmed Rogličevih pomočnikov se je ubežnikom uspelo pridružiti Antwanu Tolhoeku. Na vrh vzpona je prvi prišel Giulio Ciccone, ki tako uspešno nabira točke na gorskih ciljih in je spet prevzel modro majico. Ubežniki so si privozili skoraj dve minuti prednosti, medtem ko so v glavnini ritem narekovali kolesarji Jumba Visme.

Na pomoč so priskočili še člani UAE Team Emirates, ki so branili Polančevo vodstvo v skupnem seštevku. 120 kilometrov pred ciljem, na spustu s prvega klanca so imeli ubežniki že več kot tri minute prednosti. Na daljšem, lažjem odseku so se nekatere skupin združile, sledil pa je vzpon druge kategorije na Pian del Lupo (nadmorska višina 1405 m, dolžina 9,4 km, povprečni naklon 8,7 %). Veliko dela je opravilo prav moštvo Jumbo Visma.

Vse do napada Miguela Angela Lopeza 66 kilometrov pred ciljem. Hitro se je v težavah znašel Jan Polanc, ki pa je vztrajal v svojem ritmu. Bil je že več kot minuto za ostalimi favoriti. Kmalu so skupaj ostali samo še Roglič, Carapaz, Landa, Nibali, Majka, Carthy, Yates, Hamilton in Sivakov. A na spustu jih je ujela tudi skupina s Polancem. Ubežniki – vsega pet jih je ostalo – so imeli 20 kilometrov pred ciljem dobro minuto in pol prednosti pred skupino z rožnato majico.

Vse je bilo pripravljeno na napade in spektakel na zaključnem vzponu. Govorimo o cesti, ki vodi čez prelaz Nivolet na 2612 metrih nadmorske višine. Tu je šel Giro letos sploh prvič. Cilj pa so organizatorji izpeljali nižje, na 2247 metrih nadmorske višine ob jezeru Serru. Vzpon je bil dolg 20,3 km. Povprečni naklon pa 5,9-odstoten. Prvih devet kilometrov je bilo strmejših – določen odsek je bil kar 14-odstoten – sledil je krajši "premor" in drugi del klanca, ki je v povprečju 8,9-odstoten.

16 kilometrov pred ciljem je napadel Mikel Landa. Sledili so novi napadi. Številni. Lopez je moral 12 kilometrov pred ciljem zamenjati kolo. V ospredju je Zakarin napadel pet kilometrov pred ciljem. Sledil mu je lahko samo Nieve, medtem ko je popustil Mollema. Zakarin se je Nieveja otresel šele v zadnjih dveh kilometrih. Rus se je lahko veselil prestižne zmage. Potem pa so kolesarji postopoma kapljali v cilj. Nedaleč zadaj so se tudi odvijali hudi boji

Najprej omenimo dvoboj Roglič/Nibali. Kot bi se samo še onadva borila za to zmago. Veliko sta taktizirala. Oba tudi poskušala z napadom, a oba tudi dovolila preostalim, da so se jima odpeljali. Landa je bil tretji, sledili so še Carapaz, Mollema in Majka. Vsi so bili na cilju povsem izčrpani. Potem pa sta z zaostankom 2:57 na cilj prišla tudi Roglič in Nibali. Skupaj. Brez časovne razlike.

Odlično pa je v svojem ritmu kolesaril tudi Jan Polanc. Rožnato majico je branil na izjemen način in uspelo mu jo je celo ubraniti. Na koncu je bil 15. Zaostal je za 4:39. Skupni seštevek? Polanc ima še 2:25 prednosti pred Rogličem in 2:56 pred Zakarinom. Sledijo Mollema, Nibali, Carapaz, Majk,a Landa, Sivakov in Lopez, ki je na zadnjem vzponu po težavah s kolesom še krepko popustil. Podobno kot Yates, ki je zdaj 12.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ