Šprinterska klasika Gent - Wevelgem pripadla van Aertu

Šprinterska klasika Gent - Wevelgem pripadla van Aertu
28.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

S klasiko Gent - Wevelgem se je nadaljeval flamski teden tlakovanih dirk, današnja je bila najbolj pisana na kožo šprinterjem, v boju majhne skupine v zaključku pa je bil najhitrejši Wout van Aert.

Glavni rival Wouta van Aerta Mathieu van der Poel (na fotografiji na petkovi dirki E3 Saxo Bank) je današnjo klasiko izpustil, zelo verjetno pa bo na štartu spet v sredo.

Gent - Wevelgem je včasih veljal za povsem šprintersko preizkušnjo, a so prireditelji nekoliko spremenili traso v zadnjih letih in dodali nekaj vzponov, zato je postala precej bolj selektivna. Le na petih od zadnjih desetih dirk je zmagovalca odločil šprint, tudi tokrat je bilo tako, le da je do šprinta prišla le skupina sedmih kolesarjev.

Pred tem se je dirka lomila v predelu De Panne v prvem delu, kjer je v močnem bočnem vetru skupina razpadla na več delov, v ospredju pa je ostala skupina okrog 20 kolesarjev. Ob drugem prečkanju vzpona Kemmelberg, najtežjega na dirki, je v ospredju ostalo še devet kolesarjev: Van Aert, Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin, Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Stefan Küng, Danny van Poppel in Nathan Van Hooydonck, ekipni kolega Wouta van Aerta.



Presenečenje je bila dobra vožnja Sama Bennetta, ki je preživel vse vzpone in bi bil prvi favorit v šprintu v Wevelgemu, a je imel po zadnjem vzponu želodčne težave, zato ni več uspel slediti ritmu najhitrejših in njegov boj za zmago je padel v vodo.

Kolesarji so vse do šprinta dokaj složno narekovali ritem, edini je z napadom poizkusil Stefan Kung, a so ga ostali takoj ujeli. Kung je prvi odprl tudi šprint, iz njegovega zavetrja pa se je pognal Wout van Aert in prepričljivo dobil šprint za svojo prvo zmago na klasikah v tej sezoni. Drugi je bil Nizzolo, tretji pa Trentin.

»Bil je zelo težek dan, hitro nas je v ospredju ostalo le okrog 20 in vsak je veliko časa preživel na vetru, bočni veter je pihal cel dan, zato je bilo res težko, a zagotovo vredno. V zaključku je veter pihal v hrbet, hitrost je bila visoka v šprintu in zato je bilo težko prehitevati. Dobro sem izbral zaključek in uspel zmagati,« je po svojem prvem slavju na klasikah v tej sezoni povedal van Aert. Luka Mezgec, edini slovenski kolesar na dirki, je odstopil. 

V sredo se flamski teden klasik nadaljuje z dirko Dwars Door Vlaanderen, v nedeljo pa sledi še veliki finale - dirka po Flandriji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ