Startne črte, ogrevalni prostori in kratka, a zahtevna etapa

Startne črte, ogrevalni prostori in kratka, a zahtevna etapa
25.07.2018 AVTOR: DZ

Pred kolesarji na diri po Franciji je danes vsega 65 kilometrov dolga preizkušnja, a ta bo izjemno zahtevna, saj bodo morali premagati tri kategorizirane vzpone.

17. etapa, 25. julij: Bagneres-de-Luchon – Saint-Lary-Soulan, 65 km (gorska etapa s ciljnim vzponom)

Najkrajša etapa letošnjega Toura. Najkrajša etapa v zgodovini. Mnogi kritizirajo tak format, drugi so navdušeni, saj zagotavlja spektakel in napade od starta. Brez ravnine, zgolj trije vzponi in dva spusta. Najprej prek prelaza Peyresourde do 1645 metrov visoke gore Peyragudes. Tam je bil lani cilj etape, v kateri je nekoliko popustil tudi Chris Froome. Tokrat pa kolesarji po skoraj 15 kilometrih vzpenjanja ne bodo zavili na strmo in spektakularno letališče.

Zapeljali se bodo skozi vasico in se spustili v Loudenvielle in se takoj podali na sedem kilometrov dolg Val Louron Azet (povprečni naklon znaša 8,3 odstotka). 1580 metrov nad morjem bo vrh, kolesarji pa bodo tam natančno na polovici etape. Po spustu do Saint Laryja Soulana bo na sporedu še zaključek. 16 kilometrov dolg Col de Portret z 8,7 odstotnim povprečnim naklonom. Prvi štirje kilometri so zelo strmi, zadnji strmejši odsek pa bo po 64 kilometrih zaznamoval predor.

Ob vstopu v zadnji kilometer bo strmina še nekoliko večja. Naklon pa več kot desetodstoten. Na 2215 metrih bomo že dobili prave odgovore glede nosilca rumene majice in kandidatov zanjo. Po premaganih 3126 metrih nadmorske višine v vsega 65 kilometrih. “Od starta bo šlo na polno. To bo pravi šov,” je bil komentar francoskega aduta Romaina Bardeta. Besede, ki povedo vse. Organizatorji so se odločili za popestritev.

Kolesarji bodo startali v startnih boksih, tako da bo rumena majica Geraint Thomas na prvem mestu, Primož Roglič pa seveda na četrtem. Ker bo start na obrobju mesta Bagneres de Luchon, so za kolesarje pripravili posebne ogrevalne prostore. Dva bosta taka. Prvi bo namenjen tistim kolesarjem, ki se bodo ogrevali na trenažerjih, drugi pa bo precej večji.

Organizatorji so že postavili ograje in zagradili del mesta, saj se bodo lahko kolesarji na start pripravljali po določeni trasi v mestu, kar pomeni, da jih bodo lahko gledalci večkrat videli. Sicer pa kolesarji glede startnih mest izpostavljajo, da ne bodo prinesla sprememb, je pa večina pozdravila novo idejo. Ne glede na to, pa nas brez dvoma čaka pravi spektakel in morda bomo na koncu že dobili jasnejšo sliko, kdo se še lahko bori za končno zmago in kako močni so trenutno vodilni v skupnem seštevku.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ