Stefano Oldani zmagovalec najdaljše etape na letošnjem Giru

Stefano Oldani zmagovalec najdaljše etape na letošnjem Giru
19.05.2022 AVTOR: Uredništvo, Foto: Alpozzi/D'Alberto/Ferrari/Paolone/LaPresse

Dvanajsta etapa je bila z 204 kilometri tudi najdaljša na letošnji dirki. Razgibana trasa etape je bila idealna za beg večje ubežne skupine.

Pred začetkom etape so iz moštva Lotto sporočili, da Avstralec Caleb Ewan ne bo štartal in mu tako ni uspelo zabeležiti etapne zmage na letošnjem Giru. Zdaj se bo lahko manj utrujen pripravljal na letošnji Tour.

Od začetka etape res ni bilo potrebno dolgo, ko se je izoblikovala skupina petindvajsetih kolesarjev, ki jim je »glavnina« dovolila beg. Prvo uro dirkanja, je etapo zaznamovala izjemna hitrost, saj je bila povprečna hitrost kar 53 kilometrov na uro.

Ubežna skupina se je na razgibani trasi s tremi kategoriziranimi vzponi počasi redčila, vse do treh kolesarjev, ki so se pomerili v ciljnem šprintu za etapno zmago.

Po slabih štirih urah in pol dirkanja s povprečno hitrostjo 46 kilometrov na uro (kolesarji so premagali tudi 2867 višinskih metrov) je zmago slavil Stefano Oldani (Alpecin Fenix) pred rojakom Lorenza Roto (Intermarche Wanty Gobert) in Nizozemca Gijsa Leemreiza (Jumbo Visma). Z glavnino, ki je zaostala dve minuti in osem sekund je ciljno črto prepeljal tudi edini slovenski kolesar na dirki Domen Novak (Bahrain Victorious) in se uvrstil na 63. mesto. Skupno je zdaj 55.

Med nosilci majic ni prišlo do sprememb, je pa med ekipami prevzela vodstvo ekipa, Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux.

Značke: Cestno
Ključne besede:
Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ