Stuyven presenetil velike favorite, Mohorič 11.

Stuyven presenetil velike favorite, Mohorič 11.
20.03.2021 AVTOR: DZ, foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari / Alpozzi

Milano-Sanremo. 299 kilometrov in spektakel v zaključku. Prestižno klasiko je dobil Jasper Stuyven. Matej Mohorič je zasedel 11. mesto.

Pa smo ji bili priča. Uvodni enodnevni “monumentalni” klasiki v sezoni. Samo pet jih spada med to elito in Milano-Sanremo je prva izmed njih. Tu vedno gledamo boj med sprinterji in tistimi kolesarji, ki iščejo priložnost za uspešen napada na zadnjem vzponu Poggio.





Na startu so bili trije Slovenci. Jan Tratnik, Luka Mezgec in Matej Mohorič, ki je v preteklosti že pokazal, da mu ta trasa ustreza, saj je bil že peti in deseti. Tudi tokrat je meril visoko. A najvišje so merili predvsem trije. Lanski zmagovalec Wout Van Aert, predlanski zmagovalec Julian Alaphilippe in Mathieu Van der Poel. Dirka - z 299 kilometri tudi najdaljša klasika v sezoni - je potekala po pričakovanjih.

Najprej se je izoblikovala manjša in nenevarna ubežna skupina, v kateri so bili Nicola Conci (Trek-Segafredo), Andrea Peron, Charles Planet (Team Novo Nordisk), Mattia Viel (Androni Giocattoli-Sidermec), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè), Taco Van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Filippo Tagliani (Bardiani-CSF-Faizanè) in Mathias Norsgaard (Movistar).

Glavnina jim vseeno ni dovolila, da bi se preveč oddaljili in jasno je bilo, da bodo favoriti v zaključku poslali pomočnike v ospredje. Po pričakovanjih se je dirka začela razpletati na predzadnjem vzponu Cipressa. Tam so ritem stopnjevali kolesarji Jumbo Visme in ubežniki so bili ujeti. Ineosovi kolesarji so pospešili na spustu in glavnina je razpadla na dva dela. V prvi skupini so ostali favoriti, tudi Matej Mohorič.

Kolesarji Ineosa so narekovali oster ritem tudi po ravnini. Kljub temu se je druga skupina uspela priključiti prvi. Sledil je vzpon na Poggio, kjer je v zadnjih štirih letih prišlo do odločilnih napadov. Filippo Ganna je narekoval oster ritem in šele pod vrhom je poskusil Julian Alaphilippe. Njegov napad je nadaljeval Wout Van Aert. Razlika se je naredila, a vseskozi se je z vodilnimi zelo prepričljivo vozil Caleb Ewan.

Na spustu je tudi Matej Mohorič ujel vodilne. Zdelo se je, da bomo videli sprint te skupinice, ko je ob zaključku spusta pospešil Jasper Stuyven. Takoj je naredil občutnejšo razliko. Pridružil se mu je še Soren Kragh Andersen. V ozadju pa pravega sodelovanja ni bilo. Tako so morali favoriti zelo zgodaj začeti s sprintom, medtem ko je Stuyven uspel zadržati rahlo prednost in se veseliti prestižne zmage.

V ozadju sta sprint prva začela Van der Poel in Ewan. Avstralec je zdržal in zasedel drugo mesto. Le za malenkost je za njim zaostal lanski zmagovalec Wout Van Aert. Sledili so Peter Sagan, Van der Poel, Michael Matthews, Alex Aranburu, Sonny Colbrelli, Andersen, Anthony Turgis, Matej Mohorič na enajstem mestu, Matteo Trentin, Greg Van Avermaet, Maximilian Schachmann, Alaphilippe, Michal Kwiatkowski … Luka Mezgec je bil 49., Jan Tratnik pa 135.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ