Svetovna prvakinja po še svoj četrti naslov na Giro Rosa

Svetovna prvakinja po še svoj četrti naslov na Giro Rosa
02.07.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: SD Worx

Danes se začenja ženska dirka po Italiji, najdaljša in najbolj prestižna dirka v ženskem koledarju svetovne serije. Prvo ime je Anna van der Breggen (SD Worx), branilka lanske zmage, ki želi še četrtič stopiti na najvišjo stopničko.


Giro Rosa, kot se tudi imenuje ženska dirka po Italiji, je z desetimi etapami najdaljša v ženskem koledarju, šele drugo leto bo dobila konkurenco v ženski dirki po Franciji. Ker gre za vrhunec sezone, se na štartu ponavadi zberejo vse najboljše kolesarke sveta, tokrat pa bo vendarle nekoliko drugače, saj se je nekaj slovitih imen raje osredotočilo na olimpijske igre in izpustilo Giro, med njimi tudi Annemiek van Vleuten.

Večina najboljših kolesark sveta je vseeno na štartu, v ospredju pa je svetovna prvakinja Anna van der Breggen, ki brani lansko zmago in lovi že svojo četrto skupno zmago na Giru: »Letošnja trasa je tako raznolika, da bomo morali dobro sodelovati kot ekipa, a v to sploh ne dvomim. To bo moja zadnja priprava za olimpijske igre, potrebujem tekmovalni ritem, da bom nabrušena prišla v Tokio, hkrati pa si seveda želim še četrtič slaviti na tej čudoviti dirki.«

Letos bo trasa zares razgibana, začenja se s 26,7 kilometra dolgim ekipnim kronometrom, že v drugi etapi bo na sporedu prva od le dveh etap z gorskim ciljem na letošnji dirki, kolesarke se bodo povzpele na Prato Nevoso. V četrti etapi jih čaka gorski kronometer, o zmagovalki pa se bo dokončno odločalo v deveti etapi tik za slovensko mejo, cilj bo namreč na Matajurju, kamor se je leta 2016 povzpela tudi moška dirka po Italiji, takrat so na Matajurju prevladovale slovenske zastave.

Dirka se bo končala z deseto etapo s ciljem v Cormonsu, kjer bomo 11. julija dobili zmagovalko ženskega Gira. Kdo so glavne konkurentke van der Breggnove? Zagotovo Elisa Longo Borghini, pa tudi izkušena Amanda Spratt, v zadnjih dveh sezonah izjemna Cecilie Uttrup Ludwig in tudi šele 22-letna Mikayla Harvey, ki je lani končala na petem mestu, letos pa bo imela podporo celotne ekipe Canyon - SRAM. Zagotovo bo potrebno biti pozoren tudi na Demi Vollering, ekipno kolegico van der Breggnove, ki je v letošnji sezoni zablestela v polnem sijaju, dobro formo je potrdila še z zmago na La Course v soboto.

Na štartu bodo tudi kolesarke Ale - BTC Ljubljana, žal pa v ekipi za Giro ni bilo prostora za slovenske kolesarke. Glavno ime ekipe bo Italijanka Marta Bastianelli, v vožnji na čas pa se veliko pričakuje od Švicarke Marlen Reusser, ki je pred letošnjo sezono okrepila italijansko - slovensko zasedbo.Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ