Švicar najboljši med ubežniki, Koren jih je zaman lovil

Švicar najboljši med ubežniki, Koren jih je zaman lovil
11.05.2017 AVTOR: D. Z.
Silvan Dillier je dobil 6. etapo na dirki po Italiji. Tokrat so na svoj račun prišli ubežniki. Jan Polanc ostaja v modri majici, Bob Jungels pa v rožnati.

Reggio Calabria je gostila start šeste etape na dirki po Italiji, ki se je končala s kratkim ciljnim vzponom v kraju Terme Luigiane. Etapa je bila dolga kar 217 kilometrov.

Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Po 38 kilometrih vzpon tretje kategorije in potem po 193 še vzpon četrte kategorije. Predvsem zaključek je bil razgiban, po meri mojstrov za enodnevne dirke. Na koncu je bil še dva kilometra dolg ciljni vzpon. Kolesarji Quick Stepa so branili rožnato majico najboljšega v skupnem seštevku, ki jo je nosil Bob Jungels. Sprinterji so tokrat vedeli, da se skorajda zagotovo ne bodo mogli boriti za etapno zmago.

Zato tokrat mnogi kolesarji niso mogli računati na to, da bodo ubežnike pomagale loviti sprinterske ekipe. V modri majici je etapo spet začel tudi Slovenec Jan Polanc, ki še vedno prepričljivo vodi po osvojenih točkah na gorskih ciljih. Etapa je bila pisana na kožo ubežnikom in tega so se očitno zavedali tudi pri velikih, bogatih ekipah. Številni poskusi so bili izničeni, potem pa se je izoblikovala skupina petih ubežnikov:

Pedersen, Stuyven (oba Trek Segafredo), Dillier (BMC), Postlberger (Bora Hansgrohe) in Andreetta (Bardiani CSF). S skupnimi močmi so si ubežniki privozili več kot devet minut prednosti. Potem pa so se v glavnini prebudili člani Cannondale Drapaca. Tudi Kristijan Koren je opravil levji delež pri narekovanju ritma in lovu za ubežniki. Preostale ekipe jim niso priskočile na pomoč, tako da so imeli ubežniki 40 kilometrov pred ciljem še vedno šest minut prednosti.

Potem so se Cannondalovi kolesarji ob pomanjkanju sodelovanja preostalih ekip umaknili. Takrat pa so pobudo že prevzele ekipe, ki računajo na visoka mesta v skupnem seštevku. Zaključek je bil tudi tehnično zelo zahteven, pobudo pri lovu za ubežniki so prevzeli člani Quick Stepa. Med ubežniki je prvi popustil Pedersen, tako da pri Trek Segafredu niso imeli več številčne premoči. Glavnina se je ubežnikom še zelo približala in sledil je oster napad Stuyvena.

Potem pa zadnja dva kilometra. Postlberger je bil v ospredju. Stuyven mu je sledil, potem pa je vse skupaj izkoristil Dillier. Kolesar moštva BMC je začel dolg sprint. Zdelo se je, da ga bo Stuyven uspel prehiteti, vendar pa mu to ni uspelo. Silvan Dillier se je lahko veselil zmage, Jasper Stuyven je bil drugi, tretji Luka Postlberger pa je za njima zaostal za 12 sekund. Simone Andreetta je izgubil dodatnih 26 sekund. Glavnina z najboljšimi se je ubežnikom približala na vsega 39 sekund.

Boj za peto mesto pa je pripadel Michaelu Woodsu. Govorimo o kolesarji Cannondale Drapaca, ki je tako pokazal, zakaj so se pri “zeleni ” ekipi tako trudili, da bi ujeli ubežnike. V tej skupini so bili vsi favoriti za končno zmago. Najboljši Slovenec pa je bil Jan Polanc na 32. mestu. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Bob Jungels ostaja v vodstvu. Drugi je Geraint Thomas, tretji pa Adam Yates. Jan Polanc je 19.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ