Tadej Pogačar izjemno v Kanadi

Tadej Pogačar izjemno v Kanadi
11.09.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar je po sijajni vožnji in po sprintu prišel do zmage na dirki za VN Montreala. Ugnal je Wouta Van Aerta.

Po dirki v Quebecu je bila v Kanadi zdaj na sporedu še enodnevna dirka za VN Montreala. Ta je bila zelo zahtevna. Kolesarji so morali namreč v 221,4 km premagati kar 4842 metrov nadmorske višine. Na voljo so imeli 18 krogov. Vsak je bil dolg 12,3 km.

Šest kolesarjev je zaznamovalo večji del dirke. Ubežno skupino so sestavljali: Andreas Leknessund, Florian Vermeersch, Eddy Fine, Antonio Nibali in Theo Delacroix so večji del dirke bežali in imeli tudi že več kot pet minut prednosti, a v ozadju so veliko dela opravili člani moštva UAE Team Emirates. Kolegi Tadeja Pogačarja so dolgo narekovali ritem, prevzeli pobudo in pokazali, da ima Pogačar velike načrte, pa čeprav je pred dirko izpostavil, da je odlično pripravljen tudi Diego Ulissi.





Potem so se v lov podali še člani Jumba Visme in dobrih 20 kilometrov pred ciljem je bilo pobega konec. Odločilne akcije pa so se zvrstile ob vstopu v zadnji krog, ki je bil sestavljen iz treh vzponov. Že na prvem izmed teh treh je napadel Daniel Martinez, sledil pa je odločnejši napad Tadeja Pogačarja 11 kilometrov pred ciljem. Sledila sta mu le Van Aert in Bagioli. Pogačar je nadaljeval z napadom in hitro je postalo jasno, da mu Van Aert s težavo sledi.

Za še večjo hitrost je poskrbel Adam Yates in Van Aert je celo popustil, a je na vrhu uspel ujeti priključek. Po prvem vzponu so v ospredju ostali samo še Pogačar, Yates, Van Aert, Gaudu in Bagioli. Hitro so si privozili občutnejšo prednost pred ostalim, tako da je bil obolj ali manj jasno, da se bodo udarili za zmago. Do konca pa sta bila dva vzpona. Tri kilometre pred ciljem je pospešil Yates in zdelo se je, da je tudi Pogačar v težavah, saj je komajda še ujel priključek.

Potem je protinapad izpeljal David Gaudu, a sta prva odgovorila Van Aert in Pogačar. Sledila je priprava in taktični boj pred sprintom. Van Aert je v zadnji kilometer vstopil v ospredju, Pogačar pa tik za njim. Potem je bil v spredaj Gaudu, ki je močno pospešil in Pogačar se je pognal za njim. Zdelo se je, da prezgodaj, saj je bil Van Aert za njim, a Pogačar je pokazal izjemno hitrost in moč. Nihče ga ni uspel prehiteti.

Pogačar je dirko dobil, Van Aert je bil drugi, Bagioli pa tretji. "Ne samo sprint, celotna dirka je bila zelo močna in ekipa je delovala zelo dobro. Popolno. Vemo, da je Wout eden izmed njajboljših sprinterjev. Ampak, dal sem vse od sebe in bilo je neverjetno. Zelo dobra trasa. Užival sem. Odličen dan je za mano," je v uradni izjavi dejal Pogačar: "Resnično moraš biti v formi tukaj. Po Touru nisem bil najboljši. Spočil sem si in se pripravljal za zadnji del sezone."

Drugi Van Aert je priznal, da je bil tokrat Pogačar močnejši: "Bil sem zelo izmučen za sprint. Predtem pa sem se dobro počutil. Še en odličen dan v Kanadi, ekipa mi je pomagala. Premagal me je super zvezdnik. Seveda bi bilo lepo zmagati. Dvakrat sem bil blizu in ničesar ne obžalujem. Lep vikend, lepo je bilo pred kanadskimi navijači." Četrti je bil Yates, potem pa Gaudu, Schmid, Aleotti, Bardet, Bilbao, Barguil, Honore, Skujins, Matthews … Jan Tratnik je bil 36.. Matej Mohorič in Matevž Govekar nista prišla do cilja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ