Tadej Pogačar takoj do prve zmage

Tadej Pogačar takoj do prve zmage
06.02.2020 AVTOR: DZ, Foto: Bettini
Tadej Pogačar že blesti. Dobil je drugo etapo na dirki po Valenciji, ki se je končala na vrhu kratkega vzpona. Odlična tudi Jan Polanc in Matej Mohorič.
Zmage nisem pričakoval, saj po dolgem premoru nikoli ne vem, kakšna je moja forma.
Tadej Pogačar

Prvo etapo na dirki po Valenciji je dobil Dylan Groenewegen in Nizozemec je z moštvom Jumbo Visma v drugi branil vodstvo v skupnem seštevku. A jasno je bilo, da večjih možnosti za ubranitev tega vodstva ni imel. Etapa od Torrenta do Cullere je bila dolga 181 kilometrov. V prvem delu so morali kolesarji premagati dva vzpona druge kategorije.

Drugi del je bil ravninski. Sleidl pa je eksploziven zaključek. Zaključni vzpon je bil dolg dva kilometra, povprečni naklon pa 8-odstoten. Kmalu po startu je pobe uspel naslednjim kolesarjem: Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Jos van Emden (Jumbo-Visma), Alessandro De Marchi (CCC Team), Alvaro Cuadros in Hector Saez (oba Caja Rural).

V zadnjih 50 kilometrov je ubežna skupina vstopila s prednostjo več kot štirih minut, potem pa je glavnina krepko pospešila in ubežnike še pravočasno ujela. Zadnji se je štiri kilometre pred ciljem predal Remi Cavagna. Ob vznožju zadnjega klanca je napadel Serrano.

To je bil odločen napad, a za njim so se podali kolesarji Ineosa. Sledil je napad Jana Polanca, ki je očitno izvrstno pripravljen. Ko so ga ujeli, je Moscon pospešil. Vzpon ni bil dovolj zahteven, da bi se favoriti med sabo povsem razbili, je pa v ospredju ostala majhna skupinica kolesarjev.

Skupini devetih kolesarjev so priznali čas zmagovalca, a v tem boju je dolgo najbolje kazalo Alejandro Valverdeju. V zadnjih metrih pa je Valverdeja uspel prehiteti prav Pogačar. Tako je že na uvodni dirki v sezono slavil etapno zmago. S petimi sekundami zaostanka sta na cilj prišla še Jan Polanc (11. mesto) in Matej Mohorič (12. mesto). Luka Mezgec je bil 83.

Pogačar je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, a z istim časom bo jutri etapo začelo kar devet kolesarjev. To so Haig, Valverde, Fernandez, Teuns, Moscon, Izagirre, Geoghegan Hart in Martin. Dve sekundi zaostanka ima na 10. mestu Matej Mohorič, s petimi sekundami zaostanka pa je Jan Polanc 11.

"Pravzaprav sem tudi sam presenečen. To je bila zame dobra etapa. Lep zaključek, vendar pa zmage nisem pričakoval, saj po dolgem premoru nikoli ne vem, kakšna je moja forma," je po cilju dejal Tadej Pogačar in o vodstvu v skupnem seštevku še dodal: "Zagotovo bomo naredili vse, da obdržimo to majico."



Video zaključek etape

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ