Tanja Žakelj odločno v prvo deseterico

Tanja Žakelj odločno v prvo deseterico
05.08.2019 AVTOR: Uredništvo, Foto: Grega Stopar

Val di Sole se je še enkrat izkazal za srečni kraj za Tanjo Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing), ki je danes na dirki svetovnega pokala v olimpijskem krosu osvojila odlično 8. mesto!

S tem je dosegla novo najboljšo uvrstitev v svetovni seriji, se povzpela v skupnem seštevku in predvsem dokazala, da se lahko na dober dan bori z najboljšimi.

Začetek dirkaškega vikenda v Italiji ni bil obetaven. Tanja je bila komaj 28. na petkovem kratkem krosu, ki se je odvijal v dežju in blatu. Bila je dirka za pozabo, na srečo pa tudi ne pokazatelj tega, kar se bo dogajalo na 'glavni' dirki v olimpijskem krosu. Slovenska državna prvakinja je danes pokazala svoj najboljši dirkaški obraz in bila seveda zelo zadovoljna z novim odličnim rezultatom: "Dirka v Val di Sole je bila tisto, kar si jaz želim, da dirka je. Preprosto sem imela res dober dan. Dobro sem štartala, pozitivno nastrojena, in že takoj po štartu mi je šlo tako, kot bi si prej zamislila. Videla sem luknje, napredovala sem na pozicijah. Po štartnem krogu sem še imela moči, kar je bilo res v redu in sem vedela, da lahko dirkam do konca, ne da se samo borim za pozicije. Bila je prava dirka, imela sem prave noge - v klance sem bila zraven ali pa sem prehitevala. Navzdol sem se nadihala in ne izgubljala mest. Na tak način sem napredovala iz kroga v krog in zaključila izjemno vesela, ker je bila to 'ta boljš' dirka letos."


V uvodu v dirko je bila Tanja okoli 20. mesta, proti vodilni je v prvem in drugem celem krogu izgubila približno po minuto na krog, kar gre pripisati več dejavnikom, med katerimi so slabši položaj na štartu, gneča v prvih metrih dirke ter (pre)močni napadi drugih tekmovalk. Žakljeva je bila odločena in ni popustila, nato pa v zadnjih treh krogih tudi napredovala vse do deseterice in nato končnega 8. mesta. Tudi izguba časa kaže na odlično dirkanje v drugi polovici dirke, saj si je privozila le 20 sekund na krogu, v zadnjem krogu pa postavila celo peti čas. Vse to na progi, ki ima v vsakem krogu kar štiri vzpone, ki pa se zdijo v vročini še bolj strmi.
"Moram priznati, da se med dirko tudi malo nisem ozirala na rezultat, na začetku sem bila tudi 20., a me to ni ganilo. Ni bilo važno na katerem mestu se vozim, enostavno sem vedela, da se počutim dobro in da moram do konca dirkat na vso moč," je po dirki povedala Žakljeva, ki pa je nato vendarle priznala, da ji je dala visoka uvrstitev nov zagon: "V zadnjem krogu sem dobila krila, ko sem videla, gre grem lahko v prvo deseterico… in še sem imela moči in sem še kar prehitevala. Mejnik za letos sem vsekakor postavila, to je najboljša uvrstitev letos. Še naprej bom delala z enakim tempom in upam, da lahko še kaj izboljšam. Pred nami sta še dve dirki svetovnega pokala in svetovno prvenstvo, to so tiste bistvene dirke, na katere se bom pripravila in upala na še kakšen tak dan."
S tem rezultatom si je izboljšala položaj v seštevku svetovnega pokala in je zdaj 21.; po točkah je izenačena z olimpijsko prvakinjo
Jenny Rissveds in le malenkost zaostaja za prvo dvajseterico. Vse to po zaslugi dirke v Val di Sole, ki je zdaj zopet na njenem seznamu dobrih prizorišč. Tanja Žakelj: "Kakorkoli razmišljam o svoji zgodovini tukaj v Val di Sole bi rekla, da so se našli zelo dobri rezultati, pa tudi malo slabši. Vsekakor imam v najlepšem spominu tista dva res najboljša rezultata, kar se jih lahko doseže - zmagala sem na svetovnem prvenstvu med mlajšimi članicami in nanizala zmago v svetovnem pokalu. Višje od tega se pač ne da. Sem pa imela tukaj tudi že kakšna razočaranja, ampak na tista sem že pozabila in od zdaj naprej bom zopet imela Val di Sole v lepem spominu."

Dirko je dobila Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory Downhill team), pred Jolando Nef (Trek Factory Racing XC) in Jenny Rissveds.
Med mlajšimi članicami je 36. mesto zasedla Vita Movrin.

Med člani je imel dirko pod nadzorom ponovno letos izjemni Mathieu Van Der Poel (Corendon - Circus), pred Mathiasom Flueckigerjem ( Thomus Rn Swiss Bike Team) in Nino Schurterjem  (Scott Sram mtb Racing).

Naslednja postaja svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu je
Lenzerheide, dirka v Švici bo na sporedu prihodnji vikend, zadnja dirka in zaključek svetovnega pokala pa sledi od 7. do 9. septembra prek luže v Združenih državah Amerike, v mestu Snowshoe.
Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ