Thomas se ni dal, Rogliču ostajajo le še Višarje

Thomas se ni dal, Rogliču ostajajo le še Višarje
26.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Niti tappone v Dolomitih ni prinesel preboja Primoža Rogliča, ki smo ga čakali. Geraint Thomas je vnovič pokazal svojo moč, Roglič mu je na koncu odščipnil le tri sekunde.

Petkova dolomitska etapa je bila najtežja na letošnji dirki, vzponi na Passo Giau, Passo Tre Croci in za piko na i še na Tre Cime di Lavaredo (vse v zadnjh 40 kilometrih etape) so ponudili vse, kar Dolomiti lahko ponudijo.

Zadnji vzpon na Tre Cime je bil izredno strm, tudi do 20 odstotkov. Primož Roglič je pod vznožjem Tre Crocija zamenjal kolo, odločil se je le za en zobnik spredaj in 44 zob zadaj, da bi na strmih odsekih imel prednost pred tekmeci.

Thomas je bil nenadkriljiv

Pričakovano se med favoriti do zadnjega vzpona ni zgodilo nič, Ineos je narekoval tempo, šele dobra dva kilometra pred ciljem se je na čelo pomaknil Joao Almeida. In nekaj sto metrov kasneje je napadel Roglič, kar smo vsi čakali. Geraint Thomas je za trenutek počakal, nato pa brez težav nadoknadil razliko do Rogliča in že tam je bilo jasno, da se Zasavec danes rožnate majice ne bo otresel.

Nato sta skupaj nadaljevala do zadnjih 500 metrov, kjer je napadel še Thomas in se odpeljal Rogliču. Šele v zadnjih 100 metrih je s šprintom Rogla našel nekaj energijskih rezerv in se prebil mimo Thomasa, a mu je odščipnil le tri sekunde, tako da razlika pred Svetimi Višarjami še vedno ostaja visokih 26 sekund. Pred Rogličem je zelo težka naloga, a če kdo, potem on ve, da se na zadnjem kronometru dirke še vse lahko obrne.

Še eno razočaranje za Geeja

Roglič in Thomas se sicer nista borila za zmago, ta je odšla v roke Santiagu Buitragu, ki je bil najboljši v ubežni skupini. Drugi je bil izjemno borbeni Derek Gee, še enkrat več mu je le malo zmanjkalo do uspeha kariere.

Dolomitski tappone (kraljevska etapa) ni razočaral, izjemni so bili razgledi, dirkanje pa do zadnjih dveh kilometrov nekoliko manj.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ