Trening s slušalkami ali brez?

Trening s slušalkami ali brez?
14.08.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Kolesarite in poslušate glasbo, ali pa zgolj uživate v kolesarstvu in ob poslušanju okolice? Pri cyclingweeekly so se nekoliko bolj posvetili zanimivi temi. Ste za uporbo slušalk ali proti?

Poslušanje glasbe med kolesarjenjem ali poslušanje okolice in seveda ohranjanje pozornosti na nevarnosti, ki nam morebiti pretijo? Tisti, ki izpostavljajo varnost kolesarjev so za prepoved poslušanja glasbe, mnogi pa to zagovarjajo, tudi različne študije si niso enotne. Leta 2014 je britanski BBC opravil anketo, v kateri je kar 90 odstotkov sodelujočih podprlo prepoved uporabe slušalk oziroma poslušanja glasbe med kolesarjenjem.

Mnogi so pri tem izpostavili, da smo s tem manj pozorni na okolico in na morebitne nevarnosti, ki nam pretijo. Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Brunel je pokazala, da naj bi bili ob poslušanju glasbe med kolesarjenjem kar za 10-odstotkov slabše odzivni na dogajanje v okolici. Seveda pa so tudi zagovorniki poslušanja glasbe med treningom. Dr. Katrina Jungnickel in Dr. Rachel Aldred sta prišli do ugotovitve, da naj bi poslušanje glasbe nekako “umirilo” vse čute.

To pa pomeni, da naj bi lažje "procesirali" in prepoznali prave nevarnost, tako da nam glasba praktično pomaga pri spopadanju z okolico. Raziskava je bila opravljena na mestnih kolesarjih in je pokazala, da so tisti, ki poslušajo glasbo med kolesarjenjem ravno tako pozorni na okolici oziroma celo bolj. Poleg tega naj bi nekatere raziskave pokazale, da je uporaba glasbe med treningom učinkovita, saj naj bi kolesarju pomagala pri bolj učinkovitem, težjem in hitrejšem treningu. Torej, uporabljate slušalke med vašimi kolesarskimi podvigi ali ne?

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ