"Tudi amaterji na motoriziranih kolesih, ki pa so že preteklost ... zdaj se 'sami vrtijo' obroči"

"Tudi amaterji na motoriziranih kolesih, ki pa so že preteklost ... zdaj se 'sami vrtijo' obroči"
02.02.2016 AVTOR: D. Z.
Gazzetta dello Sport je danes poskrbela za neverjetno branje. Motorizirana kolesa? Še več ... obroči, ki proizvedejo 20 do 60 vatov.

Motorizirana kolesa so preteklost
Branje v časopisu Gazzetta dello Sport je kar malce neverjetno, zdi se, da na meji znanstvene fantastike. A dejstvo je, da tehnologija napreduje z velikimi koraki in novinar italijanskega športnega časopisa Claudio Ghisalberti je našel neiomenovanega sogovornika, ki je razkril marsikaj. Potem, ko so pri Uciju razkrili, da so na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu v Zolderju našli motorizirano kolo, so to zgodbo pograbili praktično vsi mediji.

Italijani sploh. Claudio Ghisalberti pa je šel še dlje. »Večje čudeže lahko dosežeš z elektroniko kot s kemijo.Je tudi manj škodljivo za zdravje, « naj bi novinarju dejal strokovnjak na tem področju, ki pa ni želel biti imenovan. A vir ni govoril zgolj o motorjih pri gonilkah, ki so skriti v okvirjih. Na te je pri pregledih očitno osredotočena tudi Mendarodna kolesarska zveza. Vir je take motorje označil za 'staromoden doping':

Skrivnost zadnjega obroča

»To je stara zadeva. To je doping revnih ljudi. Nov mejnik je tehnološko precej bolj napreden, pa tudi desetkrat dražji. Skriva se v zadnjem kolesu. Stane dvesto tisoč evrov. Čakalna doba pa je šest mesecev. Prvi deluje s pomočjo motorja, drugi pa je elektromagnetni. « Slednji naj bi pomagal proizvesti nekje od 20 do 60 vatov moči. V časopisu so njegove besede ponazorili s skico.

Ta razkrije, da so v samem karbonskem obroču z nekoliko višjim profilom skrite posebne žice, ki ustvarijo posebno elektromagnetno delovanje. Vir naj bi namignil, da je to dovolj, da povprečnega kolesarja spremeni v 'fenomena'. Avtor članka je še zapisal, da so že lani posumili, da kolesarji uporabljajo take obroče, vendar nihče ni imel dokaza. »Gre za tako dovršen sistem, da sem prepričan, da tudi kolesarji ne vedo, da ga uporabljajo. Preprosto mislijo, da so imeli odličen dan, « naj bi še dejal neimenovani vir.

"Leto 2010? Začelo se je že prej"
Prvič so se govorice o motoriziranem kolesu pojavile leta 2010, potem ko e Fabian Cancellara prepričljivo dobil dirko po Flandriji in teden dni kasneje še Pariz-Roubaix. Na spletu se je pojavil celo video posnetek o tem, kako naj bi Cancellara prižgal poseben motor. A vir je zdaj potrdil, da se je vse skupaj začelo prej. Na vse skupaj pa naj bi opozoril tudi ljudi pri Mednarodni kolesarski zvezi v Aiglu:

»Od leta 2010? Ne, traja precej dlje. Sodeloval pa sem z nekaterimi vrhunskimi kolesarji. Pred časom sem govoril tudi z ljudmi v Aiglu. Mislim, da moraš biti pozoren samo na nekatere odlične predstave kolesarjev, ki pač uporabljajo motor. Zato sem predlagal, da bi v Biološke potne liste vključili tudi podatke o moči. « V grafiki so pri Gazzetti dello Sport še pojasnili delovanje obeh sistemov.

Tisti starejši lahko, odvisno od same moči motorja, razvije od 50 do 500 vatov moči. Deluje od 30 minut do dveh ur. Aktivira se ga lahko avtomatsko prek merilca srčnega utripa ali pa kar prek preprostega gumba – lahko tudi prek brezžične povezave. Tisti bolj sofisticiran sistem proizvede med 20 in 60 vatov, obroč stane 200 tisoč evrov. Način aktivacije je podoben prej omenjenemu sistemu.

Amaterji na Gran Fondih

In potem je novinar v članku omenjal še amaterske kolesarji, ki so še kako aktivni na popularnih Gran Fondih. Neimenovani vir se očitno ukvarja prav z motoriziranimi kolesi: »V zadnjih letih sem prodal 1200 tistih starejših različic. Ko gledam rezultate Gran Fondov, se lahko samo smejim. Večino bi jih namreč lahko na novo napisal. «

In, kako vstavi motor? »Karbonski okvir odpremo, noter vstavimo motor in zapremo. Potem pa popravimo, prebarvamo in, voila … Seveda obstaja tveganje, da je okvir nekoliko šibkejši in lahko zato poči. « In, potem se lahko samo še vprašamo. Kaj pa če je vse res?

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ