UCI čez pol leta o legalizaciji disk zavor na cestnih dirkah

UCI čez pol leta o legalizaciji disk zavor na cestnih dirkah
06.04.2014 AVTOR: Nejc Grilc
Pri mednarodni kolesarski zvezi načrtujejo, da bodo v naslednjih šestih mesecih odobrili uporabo disk zavor na vseh cestnih dirkah v njihovem koledarju.
V ta namen so pripeljali priznanega grškega kolesarskega inženirja Dimitrisa Katsanisa, ki je SRAM-u, Shimanu in Campagnolu poslal vprašanje, kako hitro lahko pripravijo sisteme disk zavor, ki bodo primerni za profesionalce.

Odgovore pričakuje v naslednjih dneh, odločitev UCI-ja pa je v veliki meri odvisna od proizvajalcev, saj mora biti oprema brezhibno delujoča, da bo primerna za dirke na najvišjem nivoju.

“Vprašanje številka ena je obstoj primerne opreme. Odgovore glede tega bi morali prejeti najkasneje v dveh tednih, na podlagi prejetih informacij pa se bomo skupaj z izdelovalci odločili, kdaj bo primeren čas, da v svet cestnega kolesarstva uvedemo disk zavore, ” na vprašanje, če lahko poda točen datum, ni želel odgovoriti Katsanis.

Trenutno je v najboljšem položaju Shimano, ki že ima narejen sistem, primeren za dirke. Pri SRAM-u obljubljajo, da bodo kmalu predstavili izboljšano verzijo svojih hidravličnih disk zavor, bojda naj bi se to zgodilo sredi meseca aprila. Špekulira se, da tudi Campagnolo že razvija svoj sistem, vendar pri italijanskem proizvajalcu niso želeli razkriti nobenih podrobnosti.

Katsanis je poudaril, da mora biti celotna kolesarska industrija pripravljena na prehod: “Ne gre samo za zavore – potrebno je imeti prilagojene okvirje, vilice, obročnike … Zagotoviti moramo, da bo imel vsak kolesar, ki si bo želel uporabljati disk zavore, na voljo popoln paket.

V prihodnje pol leta lahko pričakujemo pestro dogajanje pri največjih proizvajalcih kolesarske opreme, morda pa se nam revolucionarne spremembe obetajo že v prihodnji sezoni.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ