UCI kolesarjem odsvetuje objemanje

UCI kolesarjem odsvetuje objemanje
04.03.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

UCI sprejela nove ukrepe, s katerimi bi rada preprečila širjenje novega koronavirusa v kolesarski karavani. Predvsem pa poskrbela za pravo sporočilo, ki ga naj kolesarstvo pošilja v svet.

Mednarodna kolesarska zveza je pozvala kolesarje, naj se ob proslavljanju zmag po cilju ne objemajo. Gre predvsem za ukrep, s katerim bi svetu sporočali, da se borijo proti novemu koronavirusu. Torej, kolesarji bi dajali dober zgled. Prejšnji vikend sta bili na sporedu prvi dve “tlakovani” polklasiki.

Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne-Bruselj-Kuurne. Zmag sta se veselila Davide Ballerini in Mads Pedersen. Oba sta se po prihodu na cilj - upravičeno - prešerno veselila in se seveda objemala s klubskimi kolegi. V torek je bila na sporedu dirka Le Samyn in takrat je Belgijska kolesarska zveza pozvala kolesarje, naj se po cilju ne objemajo. S podobnimi pozivi so se januarja soočali nogometaši.

"Moje mnenje je, da objemanje predstavlja zelo majhno možnost, da bi prišlo do okužbe. Gre bolj za sporočilo, ki ga pošiljamo v svet in morebitnim gledalcem ob progi. Sporočilo je, da se moramo boriti proti temu virusu. Ljudi moramo opozarjati, da se drug drugega ne smejo dotikati." To so besede profesorja Xavierja Bigarda, ki sodeluje z UCI, saj je direktor zdravstvenega osebja krovne organizacije.





Seveda je meril na to, da so kolesarji že po pravilih v zelo strogo določenih mehurčkih. Prav zato je možnost za okužbo pri objemanju majhna, saj vsi predtem opravijo testiranje. "Ko kažemo kolesarje, kako si čestitajo in se objemajo, to ni dobro sporočilo za gledalce in navijače. Že zdaj je kolesarjem prepovedano dotikanje in objemanje na podelitvah. Zdrava pamet nam pravi, da je boljše, če bi se podobno obnašali tudi takoj po ciljni črti. Pa čeprav so pravkar dobili dirko," je še dejal Bigard.

Bigard je bil eden izmed vodilnih zdravnikov pri postavljanju in usklajevanju protokolov po prvem valu epidemije. Za kolesarje in celotno osebje pravila ostajajo podobna kot prej. Pred vsako dirko morajo vsi vpleteni opraviti PCR test. Maske, socialna distanca … Obenem mora organizator dirke zagotoviti še dodatno osebo, ki mu UCI reče “COVID-19 doctor”. Gre torej za osebo, ki skrbi za ukrepe ob morebitni okužbi kakšnega izmed vpletenih na dirki.

"Prepričan sem, da se bo sezona nadaljevala. Uspešnost te sezone pa je odvisna od obnašanja in odgovornega vedenja članov ekip, zdravnikov in organizatorjev. Nihče pa ne ve, kaj se bo v naslednjih tednih in mesecih zgodilo ob pojavu novih sevov. Lahko pa se samo ponovim. Prepričan sem, da se bo sezona nadaljevala," je še dejal Bigard.

Obenem je poudaril, da letošnji Tour vsekakor ne bo tisti običajen: "Pričakujemo, da se bodo novi sevi razširili v vse evropske države, še posebej pa v Francijo, pa čeprav imamo stroge ukrepe. Pred julijem, avgustom in vse tja do konca poletja ne bomo cepili dovolj velikega števila ljudi. Zato menim, da to ne bo navaden Tour, tako kot ne bodo niti preostale dirke."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ