Utrujenost favoritov izkoristili ubežniki

Utrujenost favoritov izkoristili ubežniki
23.05.2022 AVTOR: DZ, foto: Alpozzi/D'Alberto/Ferrari/Paolone/LaPresse/Sirotti

Dirka po Italiji. Po sobotnem spektaklu, ki so ga pričarali kolesarji Bore Hansgrohe smo bili v nedeljo priča boju ubežnikov za zmago. Favoriti so se vozili skupaj. Domen Novak spet zelo dober.

V soboto smo bili na dirki po Italiji priča zares izjemni etapi in nedeljska je bila ravno tako zahtevna, na sporedu so bili trije dolgi vzponi, na katerih bi lahko hribolazci poskušali pridobiti nekaj sekund. Kolesarji so morali v nedeljski 15. etapi premagati dva vzpona prve kategorije in potem zaključnega druge kategorije na Cogne.

Prvi vzpon - vrh je bil po 105 kilometrih dirkanja - je bil Pila. Dolg je 12,2 km, povprečni naklon pa je 6,9-odstoten. Sledil je spust v Fressan in iz Aoste vzpon na Verrogne. Po 13,9 km vzpenjanja so prišli kolesarji na 1583 metrov visok vrh. Povprečni naklon tega klanca je 7,1-odstoten, vrh pa je glavnina dosegla po 137 kilometrih dirkanja.

Sledil je spust v Saint Pierre in potem zaključni vzpon. Cogne je po 177 kilometrih dirkanja gostil cilj. Do tja je karavano pripeljal položnejši klanec. Dolg je kar 22,2 km, povprečni naklon pa je 4,3-odstoten. Mnogi so pričakovali napade favoritov na drugem klancu, a do tega ni prišlo. Prvih 90 kilometrov je bilo bolj ali manj ravninskih, številni pa so želeli sodelovati v begu.

Zato je takoj po startu v Rivarolu Canavese prišlo do številnih napadov, pa tudi do padca, v katerega je bil vpleten nosilec rožnate majice Richard Carapaz. Ekvadorec se je hitro pobral. Šele po 70 kilometrih poskusov se je oblikovala prva resnejša ubežna skupina. Kar 28 kolesarjev se je zbralo v ospredju, najnevarnejši v skupnem seštevku pa je bil Arensman, ki je za Carapazom zaostajal za 12 minut.

Skupina pa je bila prevelika, da bi složno sodelovala in že na prvem vzponu je napadel Mathieu Van der Poel. Na vrh Pile je prvi prišel Koen Bouwman, ki je z novimi 40 točkami prevzel majico za najboljšega na gorskih ciljih. V ospredju se je sicer izoblikovala skupinica ubežnikov, a iz zasledovalne skupine so se do vodilnih preselili še Giulio Ciccone, Antonio Pedrereo in Santiago Buitrago.

Šest kilometrov pred vrhom vzpona Verrogne je Ciccone po večjem številu pospeševanj ostal sam v ospredju. Italijana pa je uspela na spustu in do vznožja zadnjega vzpona ujeti peterica kolesarjev. Ciccone je nadaljeval z napadi in 18 kilometrov pred ciljem je popustil še Hugh Carthy. Kmaul je postalo jasno, da bo kolesar Trek Segafreda prišel do etapne zmage. Na koncu je za 1:33 ugnal Buitraga in za 2:19 Pedrera. Sledili so Carthy, Tusveld, Covili, Tesfatsion, Mollema, Leemreize …

Kaj pa favoriti? Ineos je moral prevzeti pobudo pri narekovanju ritma. Tudi tokrat smo morda pričakovali napad Bore Hansgrohe, a do tega ni prišlo. Favoriti so se tako vse do cilja držali skupaj. Do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo. V tej skupini je bil tudi Domen Novak, ki je zasedel 27. mesto. V skupnem seštevku je Carapaz ohranil sedem sekund naskoka pred Hindleyjem. Sledijo Almeida, Landa, Pozzovivo, Bilbao, Buchmann, Nibali, Lopez in Martin. Pred kolesarji je tretji in obenem zadnji dan počitka.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ