V Carcassonnu se je pisala zgodovina - Cavendish izenačil rekord Merckxa

V Carcassonnu se je pisala zgodovina - Cavendish izenačil rekord Merckxa
09.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: le Tour

Mark Cavendish je slavil v kaotičnem šprintu 13. etape dirke po Franciji in osvojil še svojo 34. etapno zmago na rumeni pentlji, s čimer je izenačil rekord zmag Eddya Merckxa. Pogačar brez težav zadržal rumeno.

V Carcassonnu je bila nova priložnost za šprinterje na letošnji dirki po Franciji in če so včerajšnjo »speljali« ubežniki, je tokrat ekipa Deceuninck QuickStepa od štarta v Nimesu nadzorovala potek etape in Marku Cavendishu zagotovila novo priložnost za naskok na rekord Eddyja Merckxa.

Etapa je minila brez posebnosti in Tadej Pogačar tokrat ni imel težkega dela pri branjenju rumene majice do zaključka, ko je bil šprint precej kaotičen. Deceuninck QuickStep je nadzoroval dirko še dva kilometra pred ciljem, nato pa sta vlaka ekip DSM in Bahrain Victorious nekoliko premešala razmerje moči.Svojo priložnost je z napadom 300 metrov pred ciljem želel izkoristiti Ivan Garcia Cortina, a je bil Michael Morkov še enkrat na mestu, pokril je luknjo in pripeljal Marka Cavendisha v zavetrje Španca, Britanec pa je uspel prvi prečkati ciljno črto za rekordno 34. zmago na Touru, s katero se je izenačil z Eddyjem Merckxom.

Morkov je za nagrado za še eno izjemno etapo dobil drugo mesto, tretji je bil Jasper Philipsen, Cortina pa je na koncu končal na četrtem mestu v Carcasonnu. »O tem sem sanjal kot otrok, vsak si želi zmagati na dirki po Franciji. Če ti to uspe kar 34-krat, je to nekaj neverjetnega. Danes nisem verjel, da bom lahko zdržal do šprinta, bil sem povsem na limitu, a je bil Michael Morkov še enkrat izjemen, pokril je napad Cortine v šprintu, kjer je šla cesta navzgor. Poizkušal sem le ostati miren, čeprav na spolzki podlagi nisem imel pravega oprijema, čakal sem do zadnjega možnega trenutka in izšlo se je. Od mojih začetkov na Touru je kolesarstvo izjemno napredovalo in če sem s svojimi zmagami uspel navdušiti koga od otrok za kolesarstvo, mi to pomeni največ.«

Po 220 kilometrih je Cavendish povečal tudi svoj naskok v točkovanju za zeleno majico, Tadej Pogačar pa je mirno zadržal svojo prednost in končal v glavnini. Jutri kolesarje čaka razgibana etapa s petimi gorskimi cilji, ki bi spet lahko pripadla ubežnikom. Cilj vzpona druge kategorije je 20 kilometrov pred ciljem, nato pa kolesarje čaka še spust in nekaj ravnine do cilja v Quillanu.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ