V Ineosu pripravljeni na julijski juriš

V Ineosu pripravljeni na julijski juriš
04.05.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

V minulem tednu dni je bil tempo v kolesarskem svetu nekoliko nižji, vsa pozornost je bila usmerjena v dirko po Romandiji, kjer je Geraint Thomas po juliju 2018 spet stopil na najvišjo stopničko.

Kar težko je verjeti, da bo julija Thomasova zmaga na dirki po Franciji stara že tri leta, toliko časa je trajal tudi njegov niz dirk brez zmage, na najvišjo stopničko po Parizu ni več stopil vse do letošnje Romandije. Kjer pa ni blestel le on, če ne bi bilo nesreče Rohana Dennisa, bi mogoče Ineosu spet uspela trojna zmaga.

O dogodkih v Romandiji in pričakovanjih pred Girom govorijo štiri stvari tokratnega Hudičevega jezika.

Thomas vložil kandidaturo za rumeno majico

Na Gerainta Thomasa smo med razmišljanjem o favoritih na Touru prevečkrat pozabili, saj se je zdelo, da je bila zmaga na dirki po Franciji vrhunec njegove kariere, ki ga pri 34-ih letih ni več sposoben ponoviti.

V lanski sezoni so se mu načrti podrli po padcu na Giru, kjer je bil prvi favorit za zmago, na dirko je prišel v izjemni formi, a je bilo vsega konec, ko je povozil bidon in na cesti pustil ogromno kože, z njo pa tudi upanje na maglio roso.

Letos pa G lepo stopnjuje ritem, na prvih dirkah sezone se je še podredil ekipnim kolegom, bil je del zmagovitega trojčka na dirki po Kataloniji, v Romandiji pa je napočil čas, da se Thomas spet zavihti na vrh.

Dirko je nadzoroval od začetnega prologa do zaključnega kronometra, na najtežji 4. etapi je bil Thomas najmočnejši in bi jo najbrž tudi dobil, če mu ne bi v šprintu do ciljne črte zaradi otrplih rok ušlo krmilo in 30 metrov pred ciljem je Thomas pristal na tleh. Na srečo brez poškodb, vse je popravil v zadnji etapi in s polminutno prednostjo rumeno majico varno pospravil v žep.

Morda Thomas na vzponih ni tako eksploziven, kot sta Pogačar in Roglič, a bo imel ob sebi strahovito močno ekipo Ineosa, v vožnji na čas, ki bo letos v Franciji zelo pomemben faktor, pa je lahko vsaj konkurenčen slovenskemu dvojcu.

Druga pomlad Richieja Porta

Lansko tretje mesto na zmagovalnem odru dirke po Franciji je očitno prerodilo Richieja Porta, ki je po prestopu k Ineosu pred letošnjo sezono dobil krila in dirka, kot je to počel v svojem prvem obdobju v britanskem supermoštvu.

Porte je bil v Romandiji zadnji pomočnik Thomasa, na vzponu je z njim zdržal skoraj do vrha, vožnja na čas pa je bila vedno njegova specialiteta in v Romandiji mu je na koncu prinesla drugo mesto v generalni razvrstitvi za novo dvojno zmago Ineosa.

Porte je podobno prepričljivo dirkal že v Kataloniji, kjer ga je prav tako premagal le ekipni kolega, le da je bil na katalonskih tleh v ospredju Adam Yates. To so rezultati, ki so jih od Avstralca pričakovali v Treku, ko je k njim prišel v vlogi kapetana, a se mu zaradi številnih grdih padcev nikoli ni povsem posrečilo. V Ineosu Porte spet dobiva krila in bo pomemben del kolesja, s katerim David Brailsford želi ponovno dobiti dirko po Franciji.

Masnada skrito orožje Deceunincka?

Po deževni Romandiji, ki bi bila pisana na kožo Simonu Špilaku, če bi bil Prekmurec še med aktivnimi kolesarji, je čas za mnogo bolj sončni začetek dirke po Italiji. Na domačih tleh bi lahko zablestel Fausto Masnada, ki je nekoliko presenetil z visokim tretjim mestom v skupnem seštevku dirke po Romandiji.

Da je Masnada dober v vožnji na čas ni presenečenje, pa vendar si ga je bilo težko predstavljati tik za dvojcem Ineosa. Morda bo na Giru dobil pravo priložnost, da izboljša lansko 9. mesto v skupnem seštevku, če bo Remco Evenepoel še čutil posledice lanske grde nesreče z dirke po Lombardiji.

Če bo Belgijec v pravi formi, se bo cela ekipa Deceunincka posvetila delu zanj, v nasprotnem primeru pa bi lahko videli napadalnega Masnado večkrat v ospredju. Pri 27-ih letih tudi zanj še ni prepozno, da se prelevi v resnega kandidata za vrh na tritedenskih dirkah, česar doslej od njega nismo pričakovali.

Se Ganna v soboto lahko vrne na vrh?

Dirka po Italiji se v soboto v Torinu začenja z 8,6 kilometra dolgo posamično vožnjo na čas, kjer bi moral biti Filippo Ganna prvi favorit za prvo rožnato majico. A svetovni prvak ni več v dominantni formi, v Romandiji je bil na prologu šele deveti, na zadnjem kronometru v Fribourgu pa celo še mesto slabši.

Vlogo prvega favorita mu je prevzel Remi Cavagna, a ne gre izključiti, da bo v Ganna v zadnjem tednu pred Girom še našel dovolj motivacije, da domačo dirko tako kot lani začne z zmago in rožnato majico. Potem pa bo čas za fokus na olimpijske igre, kjer bo z italijansko reprezentanco dirkal tudi na dirkališču.

Hudičev jezik bo spet z vami prihodnji torek, ko bomo že sredi prvega tedna Gira in tik pred prvim ciljem etape na vrhu vzpona na letošnji rožnati pentlji.Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ