V nedeljo že 25. Kamniški kros

V nedeljo že 25. Kamniški kros
19.05.2023 AVTOR: KZS-OGK, Foto: SloXcup/Prijavim.se

Tretja dirka državnega pokala v gorskokolesarskem krosu SloXcup prinaša točke UCI, zato se bo v Kamniku spet zbrala ostra konkurenca. Prijavljenih kar 340 tekmovalk in tekmovalcev.

V Kamniku je zdaj že vse nared za dirko z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Prvi kros so pripravili že leta 1996, od leta 2000 pa je odpadel le zaradi pandemije koronavirusa leta 2020. Petkrat so v tem času organizirali tudi državno prvenstvo, sicer je zadnjih letih dirka vedno prve kategorije UCI C1. Tako bo tudi letos, ko sicer Kamnik isti dan gosti še uvodni del Velike nagrade Gorenjske, cestne dirke druge kategorije.

Atraktivnejša proga

Trasa velikega kroga s štartom in ciljem na Glavnem trgu je enaka kot prejšnja leta, a so organizatorji iz domačega kluba Calcit Bike Team dodelali prvi spust. Ta je v zgornjem delu bolj zavit, zabavnejši, v delu pa zahtevnejši, saj so povečali rock garden. To je zaradi bližine mestnega središča za navijače najatraktivnejši odsek, bolj oddaljen pa je legendarni spust po koreninah, ki je tehnično zahtevnejši.

Veliki krog je dolg 4.210 metrov in ima 208 metrov višinske razlike. Članice štartajo opoldne, minuto za njimi štartajo še mladinke in mlajše mladinke ter za njimi amaterske in veteranske kategorije. Na zadnji dirki se bodo s štartom ob 14. uri pomerili člani, mladinci in mlajši mladinci.

Tekmovanje bodo odprle mlajše kategorije, ki tekmujejo na krajših krogih: mlajši od devet oziroma sedem let na krogu, ki ne zapusti mestnega središča. Za vse kategorije dečkov in deklic, mlajših od 13 let, Kolesarska zveza Slovenije tretjič letos pripravlja tehnični poligon. Najmlajši na njem izboljšujejo tehnične spretnosti, ki jim bodo prišle prav pozneje na tehnično zahtevnejših progah v krosu, pa tudi v vsakodnevnem cestnem prometu.

Priložnost za Vito Movrin

Kamniški kros sledi uvodni dirki svetovnega pokala v gorskokolesarskem krosu v Novem Mestu in je umeščena pred serijo naslednjih dirk najvišjega ranga. Zato bo žal manjkala državna prvakinja Tanja Žakelj (Gapp System-Kolofix), s kar osmimi zmagami najuspešnejša tekmovalka v zgodovini krosa v Kamniku. Pred naslednjimi pomembnimi dirkami si bo vzela nekaj oddiha.

Visoko bo ciljala Vita Movrin (Trinx Factory Racing). V Novem Mestu je spodbudno štartala na svoji prvi dirki svetovnega pokala v članski konkurenci, a je čutila posledice padca na državnem prvenstvu v eliminatorju in žal odstopila. Največjo konkurentko bo imela verjetno v češki državni prvakinji Jani Czeczinkarovi (Berria-Vittoria), sicer 84. kolesarki na lestvici UCI.

Vrača se lanski zmagovalec Daniele Braidot

Med Slovenci pričakujemo največ od Roka Nagliča (Calcit Bike Team), ki je v Novem Mestu nesrečno padel takoj po štartu, a Korošec optimistično pričakuje skoraj domačo dirko. Njegov klubski kolega Matic Kranjec Žagar in evropski prvak v eliminatorju Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) sta še mlajša člana, a motivirana v močni konkurenci.

Prvo ime med moškimi bo sicer lanski zmagovalec v Kamniku Daniele Braidot (C.S. Carabinieri), 34. na lestvici UCI. V Izjemno močni konkurenci na prvi dirki SloXcup v Vrtojbi je bil tretji in v Novem Mestu navdušil s šestim mestom v kratkem krosu. Iz stoterice na lestvici UCI prihaja še avstralski državni prvak Sam Fox (Team Bridgelane).

Med nekdanjimi zmagovalci tudi Luka Mezgec

Med zmagovalci dirke v Kamniku je bila vrsta velikih imen olimpijskega krosa, med njimi ob Tanji Žakelj še Blaža Klemenčič, Eva Lechner in dvakratna zmagovalka Jana Belomojna. Med moškimi pa Nadir Colledani, s tremi zmagami najuspešnejši moški Luca Braidot in Luka Mezgec, ki je leta 2015 v Kamniku, že kot profesionalec v cestnem kolesarstvu, zmagal na državnem prvenstvu.

Kamnik pa ne privabi le odličnih gorskih kolesarjev, ampak s posrečeno lokacijo starta v strogem središču mesta in atraktivnimi odseki v bližini tudi množice gledalcev. Z otroškimi dirkami se bo v nedeljo tekmovalni program začel ob 9. uri, zaključil pa z dirko poganjavčkov ob 15.45 in podelitvijo ob 16. uri.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ