V senci Froomovega padca blestel mojster ciklokrosa

V senci Froomovega padca blestel mojster ciklokrosa
12.06.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Wout Van Aert je dobil kronometer na dirki Criteirum du Dauphine. Vodstvo je prevzel Adam Yates. Jan Tratnik 28.

Na dirki Criterium du Dauphine je bila na sporedu četrta etapa. Gre za prvi pravi preizkus za kandidate za najvišja mesta v skupnem seštevku. Govorimo o 26,1 km dolgi posamični vožnji na čas. Že na ogledu trase je prišlo do hude nesreče. Pri več kot 60 km/h je padel Chris Froome, ki se je hudo poškodoval, tako da je že jasno, da ga na letošnjem Touru ne bomo videli. Morda je zanj že konec tudi sezone 2019. O tem smo že pisali.

Tu je dogajanje v vožnji na čas. Dylan Teuns se je na pot kot vodilni v skupnem seštekvu podal kot zadnji. A majice mu na koncu ni uspelo ubraniti, pa čeprav zgolj za nekaj sekund. Na razgibani trasi z zahtevnejšim vzponom je bil najboljši Wout Van Aert, ki se je po nastopanju na ciklokros dirkah letos nekoliko bolj posvetil cestnim dirkam. Z moštvom Jumbo Visma je nastopal že na enodnevnih klasikah, zdaj stopnjuje pripravljenost za krstni nastop na dirki po Franciji.

Prvo zmago v World Touru pa je dosegel v današnji vožnji na čas. Njegov čas pa 33:38. "Velika zmaga. Ne morem verjeti. Veliko smo delali na moji poziciji za vožnjo na čas, vendar pa nisem vedel, da lahko tudi na tej ravni pridem do zmage. Zelo sem vesel," je dejal Van Aert, ki je bil prepričljivo boljši od konkurence. Drugi Van Garderen je za njim zaostal za 31 sekund, tretji Tom Dumoulin pa za 47 sekund.

Četrti je bil Steven Kruijswijk. Vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Adam Yates, ki je v kronometru z zaostankom 56 sekund zasedel šesto mesto. "Vedeli smo, da bo težek dan. Vedel sem, da bom izgubil nekaj časa, a očitno mi je trasa ustrezala. Pred nami je jutrišnja sprinterska etapa. Upam, da bodo imele vse pod nadzorom sprinterske ekipe. Potem pa zavijemo v gore. Zapleteno bo. Težko bomo nadzirali potek. Ampak, zdaj smo v majici in upam, da jo bom lahko obržal do konca," je dejal Yates.

Najboljši izmed treh Slovencev je bil Jan Tratnik, ki je zasedel 28. mesto. S tem ni bil ravno zadovoljen in na facebooku je zapisal: “Nad današnjim rezultatom sem razočaran. Počutje je bilo veliko boljše, kot na državnem prvenstvu. Ne vem kaj se je zgodilo, z ekipo bomo analizirali vožnjo in poskušali ugotoviti kaj je šlo narobe. Sedaj se bom osredotočil na naslednje etape.” Skupni seštevek? Yates ima štiri sekunde prednosti pre Teunsom in šest pred Van Gardernom. Sledijo Fuglsang, Kruijswijk, Pinot, Buchmann, Lucenko, Van Aert, Quintana, Poels in Porte. Vsi zaostajajo za manj kot minuto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ