Valonska puščica v znamenju Alejandra Valverdeja in padca v zaključku

Valonska puščica v znamenju Alejandra Valverdeja in padca v zaključku
23.04.2014 AVTOR: D. Z.
Alejandro Valverde je še drugič v karieri dobil prestižno enodnevno dirko Valonska puščica. Premagal je Martina in Kwiatkowskega. Matej Mohorič je bil 137.

Tokrat je bila na sporedu že 78. Valonska puščica. Kolesarji so morali premagati nekaj manj kot dvesto zahtevnih kilometrov. Zmago je branil Španec Daniel Moreno in prav njegova Katjuša je bila večji del dirke zelo aktivna. Pred kolesarji je bilo tudi 11 kategoriziranih vzponov, s katerimi se je tokrat spopadel en slovenski predstavnik Matej Mohorič.

Dirka je bila predvsem v začetku izjemno hitra, v prvi uri so kolesarji prevozili skoraj 50 kilometrov. Zaznamovali so jo trije ubežniki. Ramunas Navardauskas, Preben Van Hecke in Jonathan Clarke so si privozili nekaj manj kot deset minut, a že na prvem kategoriziranem vzponu, Cote de Bellaire, je njihova prednost padla na dobrih šest minut.

V ozadju so ritem narekovali kolesarji BMC in Katjuše. 50 kilometrov pred ciljem je najprej popustil Clarke. Kasneje sta se BMC in Katjuši pri narekovanju ritma pridružila še Astana in AG2R. Preostala ubežnika so najboljši ujeli 12 kilometrov pred ciljem in začel se je boj za čim boljše položaje pred zaključnim vzponom – znamenitim »zidom « Huy.

V zaključnih kilometrih je napadel Jeremy Roy, a je bil tudi Francoz neuspešen. Tri kilometre pred ciljem je prišlo do padca, v katerega so bili vpleteni tudi Rodriguez (padel je že na dirki Amstel Gold Race), Schleck in Cunego, zaradi padca pa je položaj pred zaključnim vzponom izgubil prvi favorit Philippe Gilbert.

In tako smo odločitev, tako kot je to že običajno, videli na zaključnem vzponu. Tam je na najstrmejšem delu najbolje kazalo Michalu Kwiatkowskemu, ki pa se je očitno precenil. Sledil je protinapad Daniela Martina, a v zaključnih metrih je bil prepričljivo močnejši Alejandro Valverde. Španec se je tako na tem vzponu veselil že druge zmage v karieri.

Daniel Martin je bil drugi, pa čeprav je tudi on nekaj pomembnih mest izgubil po padcu Damiana Cunega. Tretji pa Poljak Kwiatkowski. Sledili so še Mollema, Slagter, Vanendert, Albasini, Kreuziger, Moreno in Gilbert. Matej Mohorič je z dobrimi devetimi minutami zaostanka dirko končal na 137. mestu.

REZULTATI
1. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 4:36:45
2. Daniel Martin (Irs) Garmin Sharp 0:03
3. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:04
4. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team
5. Tom Jelte Slagter (Niz) Garmin Sharp 0:06
6. Jelle Vanendert (Bel) Lotto Belisol
7. Michael Albasini (Švi) Orica Greenedge 0:08
8. Roman Kreuziger (Češ) Tinkoff-Saxo
9. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša 0:11
10. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team 0:15
11. Julian David Arredondo Moreno (Kol) Trek Factory Racing 0:17
12. Wout Poels (Niz) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:19
13. Paul Martens (Nem) Belkin Pro Cycling Team 0:23
14. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:24
15. Mathias Frank (Švi) IAM Cycling 0:26
16 Simon Clarke (Avs) Orica Greenedge 0:28
17. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida
18. Rudy Molard (Fra) Cofidis, Solutions Credits
19. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team
20. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol
137. Matej Mohorič (Slo) Cannondale

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ