Van Aert nepremagljiv na tlakovanem uvodu, navdušil tudi Mohorič

Van Aert nepremagljiv na tlakovanem uvodu, navdušil tudi Mohorič
26.02.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Omloop Het Nieuwsblad

Wout van Aert je pred dirko Omloop Het Nieuwsblad zavračal vlogo prvega favorita, na koncu pa vseeno pokazal, da ima prestavo več od tekmecev in zanesljivo slavil s samostojnim napadom. Mohorič pomagal Colbrelliju do 2. mesta.

Dirka Omloop Het Nieuwsblad je tradicionalno prva belgijska tlakovana klasika sezone in del »Opening Weekenda«, ki v Belgiji označuje dobre štiri tedne trajajoče obdobje dirkanja na tlakovanih cestah Flandrije.

Tokratna izvedba je bila zanimiva in hitra, v sončnem vremenu in vetru v hrbet so bile razmere idealne za napadalce, kar je na koncu najbolje izkoristil Wout van Aert. Zelo dejaven je bil edini Slovenec na dirki Matej Mohorič, ki se je podal v napad iz glavnine skupaj z Matteom Trentinom pred odločilnimi zadnjimi 30 kilometri. Nekaj minut je četverica kolesarjev z Mohoričem na čelu vztrajala v ospredju, preden jih je glavnina ujela po zaslugi izjemne predstave in narekovanja ritma Tiesja Benoota.

Prav kot protinapad napadu Mohoriča se je odpeljala nevarna skupina z Benootom, van Aertom, Tomom Pidcockom, Jhonatanom Narvaezom in Colbrellijem. Imeli so že 40 sekund naskoka pred glavnino in zdelo se je, da je dirka odločena, nato pa je hierarhijo podrl Benoot, ki je poizkusil s samostojnim napadom.

Dolgo je zdržal v ospredju sam, prvi je prečkal tudi sloviti Muur de Geraardsbergen, a je glavnina na koncu ujela vse ubežnike (razen skupinice v ospredju, ki je bila na čelu dirke večji del dneva in je imela še dobrih 20 sekund naskoka, v njej je bil najbolj nevaren Stefan Kung).

Pod Bosberg, zadnji vzpon dneva, je skupina s favoriti prišla skupaj, v njej je bil tudi Mohorič, vsi pa so lahko le pogledali za Woutom van Aertom, ki je prestavil v višjo prestavo in odbrzel najprej vrhu vzpona naproti, kasneje pa še ciljni črti. Še najbližje temu, da bi mu sledil, je bil Victor Campenaerts, a je tudi njemu zmanjkalo nekaj sekund.

Od Bosberga do cilja je bilo še slabih 15 kilometrov spusta in ravnine, kjer bi morala biti zasledovalna skupina v prednosti. In čeprav so dirkali složno, trije kolesarji Bahraina so opravili ogromno dela, niso imeli nikakršnih možnosti proti van Aertu, ki je prednost povišal na več kot 30 sekund in nato tudi prepričljivo slavil v mestu Ninove.

Mohorič je vlekel skupino do zadnjih 200 metrov in pripravil izhodišče za šprint Colbrelliju, ki je uspel osvojiti drugo mesto. Čeprav končno 17. mesto za Mohoriča ni rezultatski presežek, pa je z današnjo predstavo lahko zelo zadovoljen, njegova forma pa je dober obet tudi za naslednje tlakovane klasike.

Med ženskami nepremagljiva Annemiek van Vleuten

Jekleni Annemiek van Vleuten leta ne morejo do živega. Pri 39 letih je spet izkoristila mešanico taktične zrelosti in moči v nogah za napad v pravem trenutku, sledila ji je lahko le Demi Vollering, ki je bila favoritinja za zmago v šprintu. A je bila Volleringova presenetljivo prekratka, čeprav je zadnjih nekaj kilometrov le vozila v zavetrju 39-letne rojakinje, je bila v šprintu, v katerem je zelo solidna in na papirju boljša od van Vleutnove, prepočasna za zmago. Kolesarka Movistara se je tako veselila nove velike zmage kariere, Volleringova pa je občutila prvo razočaranje kot kapetanka ekipe SD Worx na klasikah.

Jutri se uvodni vikend nadaljuje s šprintersko preizkušnjo Kuurne - Bruselj - Kurne. Več - https://www.bicikel.com/novica/koncno-gre-zares--prihaja-uvodni-vikend-na-belgijskih-tlakovcih-22279.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ