Van der Poel: »Pogačar je bil najmočnejši na dirki, zaslužil bi si stopničke«

Van der Poel: »Pogačar je bil najmočnejši na dirki, zaslužil bi si stopničke«
04.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Že drugič v karieri je Mathieu van der Poel slavil na dirki po Flandriji, a se je ob slavju poklonil tudi vožnji Tadeja Pogačarja, ki je bil izjemno razpoložen. »Če bi zmagal, bi mu zaploskal,« pravi junak slovite Ronde.

Dirka po Flandriji nikoli ne razočara, po dveh izvedbah brez gledalcev pa se je tokrat Ronde vrnila v vsem svojem sijaju, ob progi je bilo spet skoraj milijon gledalcev, ki so pospremili glavno belgijsko tlakovano klasiko. In če vprašate Tadeja Pogačarja, največjo in najbolj pomembno enodnevno dirko na svetu.

Pogi je kljub dejstvu, da je debitant na belgijskih tlakovcih, dirkal vrhunsko in bil do zaključnega šprinta v igri za zmago. Morda bi lahko s šprintom začel prej, odnesel bi vsaj drugo mesto, a je v boju za zmago z van der Poelom taktiziral in na koncu s 4. mestom ostal brez stopničk. Vrhunski rezultat, brez dvoma, tudi končni zmagovalec pa se je zavedal, da je bil slovenski as najmočnejši na dirki.



»Na Kwaremontu in Paterbergu je Tadej dirkal res, res hitro. Še posebej na Paterbergu sem bil tik pred tem, da obupam, še nikoli nisem tako izčrpan prišel na vrh tega vzpona. A sem vedel, da če zdržim do vrha, bom imel do šprinta dovolj časa, da se spočijem. Pomagalo mi je tudi dejstvo, da sem že večkrat tukaj šprintal za zmago in sem vedel, kaj lahko pričakujem,« je predstavo tekmeca hvalil van der Poel, zdaj dvakratni zmagovalec dirke po Flandriji.

»Mislim, da je bil Pogačar najmočnejši kolesar na dirki. Zaslužil bi si vsaj stopničke za svojo predstavo, zaploskal pa bi mu tudi, če bi zmagal,« je bil iskren. Njegova zmaga ima dodatno težo, ker se je boril s težavami s hrbtom: »Res sem trdo garal, da sem prišel v pravo formo pred klasikami. Še nedolgo nazaj nisem bil prepričan, če bom res lahko dirkal, zdaj pa sem dobil Flandrijo. To je izjemno, zdaj bom najprej malo užival, potem pa bom razmišljal o novih dirkah.«

Prav veliko časa za slavje van der Poel ne bo imel, že v nedeljo bo na štartu Amstel Golda, ki ga je leta 2019 dobil z izjemno predstavo v zaključku. Čez 14 dni pa bo Nizozemec tudi eden glavnih favoritov za zmago na Pariz – Roubaixu, s čimer bi mu v isti sezoni uspel dvojček največjih tlakovanih klasik na svetu. To je doslej uspelo le redkim izbrancem.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ