Van der Poel: Porušen štiriletni načrt

Van der Poel: Porušen štiriletni načrt
25.03.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Vsestranski kolesar. Mojster za ciklokros, izjemen na enodnevnih klasikah. Odličen v olimpijskem krosu. Mathieu Van der Poel je letos veliko stavil na olimpijske igre. In zdaj je upravičeno razočaran.

"Pred štirimi leti smo sestavili načrt poti proti olimpijskim igram v Tokiu. Zdaj je vse to uničeno."
Mathieu Van der Poel

Mathieu Van der Poel je po sijajnih nastopih v ciklokrosu vse moči usmeril v cestno kolesarstvo. Želel je dobro nastopiti na enodnevnih klasikah. Uvodni dirki je moral izpustiti zaradi bolezni, potem pa je prišlo do epidemije zaradi koronavirusa in vse dirke so odpovedali. Zdaj pa je Nizozemec doživel novo razočaranje.

Prestavili so tudi olimpijske igre. Tam je želel nastopiti z gorskim kolesom, v disciplini olimpijski kros. Glede na predstave bi vsekakor bil kandidat za eno izmed medalj. Zdaj pa … "To je zares velika škoda, da so olimpijske igre prestavili. Seveda pa razumem odločitev. Zdravje je na prvem mestu. Po drugi strani pa sem razočaran. Pred štirimi leti smo sestavili načrt poti proti olimpijskim igram v Tokiu. Zdaj je vse to uničeno," je priznal Van der Poel:

"Če štiri leta delaš na tem projektu, potem s psihološkega vidika to ni lahko. Ampak, v tem smo se znašli vsi, ki smo delali z določenim ciljem v glavi. Na daljši rok je to težko obdobje." Tudi Van der Poel je priznal, da je težava tudi, da nihče zares ne ve, kdaj se bo sezona nadaljevala. Upa, da bo lahko nastopil na tekmi svetovnega pokala v Albstadtu, ki bo na sporedu konec junija. Olimpijske igre bodo izpeljali naslednje leto, ni pa jasno, kdaj natančno.

In tako bodo mnogi tudi naslednjo sezono - Vincenzo Nibali je to že potrdil - načrtovali tako, da bodo v najboljši formi na olimpijskih igrah. Van der Poel bo očitno najprej oddelal ciklokros sezono, v kateri je bil letos skorajda nepremagljiv: "Upam, da bo sezona podobna, le da bom lahko zaključil serijo klasičnih dirk. Edina stvar je, da bom morda moral izbirati med olimpijskimi igrami in tritedensko dirko. Zaenkrat pa bom vsekakor vztrajal na gorskem kolesu. Za vse ostalo pa bomo šele videli, kako bo."

Van der Poel je trenutno vsekakor najbolj vsestranski kolesar. V ciklokrosu je z naskokom najboljši in je tudi osvojil nov naslov svetovnega prvaka. Lani je na izjemen način dobil klasiko Amstel Gold Race in le nesrečen padec mu je preprečil veliki podvig na dirki po Flandriji, kjer je po padcu prikazal izjemno vrnitev med najboljše. Konec leta je bil med favoriti za naslov svetovnega prvaka v cestni vožnji. Med najboljše pa spada tudi v olimpijskem krosu.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ