Olimpijskih iger poleti ne bo. Nov datum še ni znan!

Olimpijskih iger poleti ne bo. Nov datum še ni znan!
24.03.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Pravzaprav se sliši kar neverjetno, pa je res. Olimpijske igre, ki jih je nazadnje ustavila druga svetovna vojna so preložene na naslednje leto!

Poletne olimpijske igre, ki bi se morale začeti 24. julija v Tokiu so zaradi zelo razširjenega koronavirusa preložene! To so v skupni izjavi za javnost sporočili predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja in organizatorji. V prvih osebah japonski premier Shinzo Abe in predsednik MOK Thomas Bach.

"V luči trenutnih razmer in z ozirom na vse športnike smo predlagali spremembo datuma olimpijskih iger," je dejal Abe: "Predsednik Bach se je s predlogom strinjal in tako smo prišli do dogovora, da bomo olimpijske igre izpeljali poleti 2021." Kljub temu, da bodo olimpijske in paraolimpijske igre na sporedu leta 2021, bodo ohranile uradno ime, torej Tokio 2020.

"Glede na trenutne razmere in glede na infomacije, ki nam jih je danes posredovala organizacija WHO sta se predsednik MOK in japonski premier odločila, da olimpijske igre v Tokiu preložimo na naslednje leto, a najkasneje na naslednje poletje. S tem bomo poskrbeli tudi za zdravje športnikov in vseh vpletenih," se je glasilo uradno sporočilo Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Sicer pa je bil MOK pod hudim pritiskom, saj so Kanadčani in Avstralci že pred prestavitvijo sporočili, da njihovih športnikov - če bodo igre na sporedu to poletje - v Tokio ne bo. O tem so glasno razmišljali Američani. Še pred uradno izjavo za javnost pa je član olimpijskega komiteja Dick Pound za USA Today dejal: "Igre se ne bodo začele 24. julija. To že vem." Novega datuma zdaj še ni.

V zgodovini se še ni zgodilo, da bi igre prestavili. Leta 1916 jih zaradi prve svetovne vojne niso izpeljali. Zaradi druge svetovne vojne pa iger ni bilo leta 1940 in 1944. Zdaj so še pod večjim pritiskom organizatorji dirke po Franciji. Največji kolesarski dogodek se bi moral začeti 27. junija v Nici, končati pa 19. julija v Parizu. Le Parisien je poročal, da organizatorji dirko nameravajo izpeljati, da pa razmišljajo o dodatnih ukrepih, če bi moralo do teh priti.

Kdaj se bo kolesarska sezona lahko nadaljevala še ni jasno. Za nekatere dirke, ki jih želijo prestaviti - med njimi so tudi aprilske enodnevne klasike - pa se bodo zdaj sprostili nekateri termini, saj olimpijskih iger ne bo. Seveda, če bo do takrat sploh že dovoljena organizacija večjih športnih prireditev. Morda bi lahko našli tudi nov datum za francoski Tour, a se dirka po Španiji začne že 14. avgusta.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ