Veselov uspešen Everesting z gorskim kolesom

Veselov uspešen Everesting z gorskim kolesom
15.06.2020 AVTOR: DZ, foto: Nejc in Urban Vesel

Petru Veselu je tudi uspelo. Presegel je “Everesting” mejo 8848 metrov nadmorske višine. Končni rezultat: Dobrih 9 tisoč metrov nadmorske višine. Obenem je dodaten izziv ponudil vsem udeležencem.

"Prav posebne utrujenosti ni. Stegenske mišice so me bolele, vendar pa nisem imel težav ne s hrbtom, ne z rokami."
Peter Vesel


Peter Vesel vsako se pogosto loti novih izzivov in tudi v soboto je dosegel zastavljen cilj. Dosegel in presegel je mejo 8848 metrov nadmorske višine.
Za podvig je izbral domači vzpon na Slivnico, ki ga je predstavil tudi v videu, s katerim je napovedal dogodek. V soboto ob 5. uri zjutraj se je z gorskim kolesom lotil tega podviga, ki ga je zaključil ob 20.30. Skupno je povprečno hitrostjo 18,7 km/h v dobrih 15 urah prevozil kar 279,66 km.

"Porabil sem okrog deset tisoč kalorij, popil pa šest litrov tekočine," je pojasnil Vesel. V nedeljo si je po uspešni prireditvi lahko oddahnil: "Prav posebne utrujenosti ni. Stegenske mišice so me bolele, vendar pa nisem imel težav ne s hrbtom, ne z rokami. Ker je bil dolg spust, sem se na vrhu vsakič oblekel in se navzdol spuščal z vetrovko. Že včeraj sem lahko normalno opravil krajši trening, obenem pa sem tudi pospravil po prireditvi," je v ponedeljek priznal Vesel:

"Priprave na to so potekale normalno. Opravil sem štiri daljše treninge po šest ur s po več kot tri tisoč metri nadmorkse višine." Kljub vsemu pa se krizi v tako dolgem podvigu ne moreš izogniti: "Ko sem se enajstič vzpenjal navzgor mi je bilo najtežje. Čas tistega vzpenjanja je tudi najslabši, a sem po eni uri že prišel k sebi." Zdaj bo njegov rekord vpisan med tiste, ki so na istem vzponu premagali več kot 8848 metrov nadmorske višine.

"Ko sem se enajstič vzpenjal navzgor mi je bilo najtežje. Čas tistega vzpenjanja je tudi najslabši, a sem po eni uri že prišel k sebi."
Peter Vesel


In prav med samim izzivom se je moral soočiti z vprašanjem. Je premagal dovolj višinskih metrov? "Predtem smo izračunali, da bi moral vzpon premagati 17-krat. Ko sem prišel takrat na vrh, sva z ‘Bobijem’, ugotovila, da sem po Stravi že presegel začrtani cilj, glede na podatke z Garmina pa še ne, saj je tam pisalo 8660 metrov. Spraševala sva se, kaj naj narediva? Nič, sem rekel. Ti si šef ekipe, odloči. In sem tako moral premagati še zadnje tri četrtine klanca."

Skupaj z njim se je podviga lotil tudi Srečko Križnič, ki je premagal več kot deset tisoč metrov nadmorske višine. Ob vsem tem pa je potekala tudi prireditev za kolesarske navdušence, ki so se lahko pomerili na vzponu. Vsak je moral vzpon premagati vsaj dvakrat, da se mu je štel doseženi čas in z izzivom se je spopadlo krepko več kot sto kolesarjev. "Pričakoval sem, da bodo ljudje prišli, nisem pa pričakoval, da jih bo toliko," je priznal Vesel.

Med tistimi, ki so se na Slivnico podali vsaj dvakrat je najboljši čas zabeležil Matej Mugerli. Na klanec se je podal s cestnim kolesom. Čas prvega vzpenjanja 24.55, v drugem poskusu je bil celo hitrejši. Čas 24:13.
Rok Naglič je bil drugi (24:35), Teo Pečnik pa tretji (26:13).
Med ženskami je bila najhitrejša Tanja Žakelj. V prvem poskusu je traso premagala s časom 29:43, v drugem pa 30:16.






Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ