Vid Ogris razkriva: Kako do zaupanja mladih kolesarjev

Vid Ogris razkriva: Kako do zaupanja mladih kolesarjev
16.03.2016 AVTOR: D. Z.
Trener pri gorenjski ekipi KK Grega Bole Vid Ogris nam bo razkril marsikatero težavo, s katero se sooča kot trener mladih, pa tudi pri mlajših članih.

Po vrnitvi znova pričel z delom z mladimi
Ko omenjamo slovenske članske ekipe (pre)večkrat pozabimo na ime KK Grega Bole. Poleg mlajših kategorij se v klubu ukvarjajo tudi z mlajšimi člani. Sicer je vse skupaj še v povojih, a nekje je treba začeti. Nekdanji kolesar Vid Ogris je takoj po končani karieri 2010 že skrbel za dečke. Leta 2014 je bil z mlajšimi in starejšimi mladinci. »Z njimi pa nisem ostal dolgo, saj se mi je v tem času ponudila priložnost za enoletno delo v tujini. Marca lani sem odšel v Indonezijo, na Bali, kjer sem delal kot inštruktor potapljanja na vdih, vendar sem kljub temu poskušal ostajati v stiku s trenerji in tekmovalci, « je pojasnil Ogris.

Odnos mladih do športa je drugačen
In tu se začne njegovo pojasnjevanje težav, izzivov s katerimi se sooča v relativno mladem klubu. Trenutno dela kar s tremi kategorijami. Z mlajšimi mladinci, mladinci in tudi s člani. V vseh teh letih – ko je v mlajših kategorijah dirkal tudi sam – je opazil ogromno sprememb pri delu z mladimi: »Ne bi rekel, da je delo z mladimi težko. Zagotovo je bistveno drugačno kot je bilo delo mojega trenerja, ko sem bil sam v mlajših kategorijah. Zdaj je odnos mladih do športa drugačen, kot je bil odnos moje generacije. A tukaj tega ne mislim v negativnem smislu. «

Cilj je, da ne bi opravljal vloge nadzornika
Ogris meni, da gre za celotno družbo, katere del so otroci, mladi kolesarji, če želite. »Kot trenerji pa se moramo temu prilagoditi. Moj začetni cilj je, da otroke pripeljem do ravni razmišljanja in odnosa do kolesa in kolesarstva do te meje, da mi ne bo potrebno biti več nadzornik. Torej, če dobijo navodilo, naj opravijo eno uro treninga na trenažerju, potem morajo to narediti brez bdenja nad njimi, « je razkril Ogris. Obenem pa ne zanemarja dejstva, da je še kako pomembno, da imajo mladi nekakšnega vodjo, ki jim pomaga do prave poti.

Dokazati, da mu je mar
»Vsekakor je pomembna tudi moja prisotnost na treningih in sam odnos do tekmovalcev. Predvsem takrat, ko so v obdobju, ko še ni tiste stoodstotne predanosti kolesarstvu. Ko dojemajo svoje trpljenje na kolesu drugače in jim je še težje, celo nesmiselno opraviti trening. Starejši si, bolj se zavedaš, zakaj treniraš. Takrat gledaš drugače na trpljenje na treningu, tudi ko ti je težko in ni svežine v nogah. V času odraščanja pa tega ponavadi še ni. « Prav zato veliko časa s fanti preivi v telovadnici. Kar 90 odstotkov vsega treninga, pravi Ogris:

»Na kolesu skupaj premagujemo klance in to v vseh vremenskih razmerah. S tem jim dokažem, da moji treningi niso nemogoči, saj, če lahko sam izvedem vajo, interval, celoten trening ... potem ga lahko tudi oni. Vsekakor pa nekatere treninge zaradi same kakovosti opravimo, ko sem v avtu. « Obenem pa trdi, da je predvsem vzdušje tisto, na katerega je v zadnjem času najbolj ponosen.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ