Vincenzo Nibali s solzami napovedal slovo

Vincenzo Nibali s solzami napovedal slovo
11.05.2022 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Morski pes. Vzdevek, po katerem kolesarski navdušenci poznajo Vincenza Nibalija. Italijan je danes s solzami v očeh napovedal, da bo letos končal nadvse bogato športno pot.

"Na to etapo sem čakal že nekaj časa. Tu sem začel kolesariti in trenirati, zato sem tukaj želel potrditi, da je to moj zadnji Giro, in da je to moja zadnja sezona," je v Messini dejal Vincenzo Nibali. Zdaj kolesar Astane - prav s to ekipo je v preteklosti dosegel največje uspehe - je doma ravno iz Messine. Mestece je gostilo cilj današnje pete etape dirke po Italiji.

Vincenzo Nibali sicer ni več v igri za najvišja mesta v skupnem seštevku, saj je včeraj na poti proti Etni izgubil več kot štiri minute. Vseeno pa je bil na domačih cestah v središču pozornosti. "Ne morem pozabiti, da sem pri 15 letih zapustil dom. Mislim, da sem kolesarstvu dal veliko in zdaj je čas, da ta čas, ki sem ga porabil za kolesarstvo namenim ljudem, ki so žrtvovali zame," je Nibali še dejal v znamenitem studiu po etapi javne italijanske televizije RAI.

Zdaj se je Nibali spomnil, kako se je že pri 15 letih poslovil od družine in odšel najprej v Toskano, kjer je postal član kolesarke ekipe Mastromarco. Zdaj 37-letni kolesar živi v Luganu. "Čustva me prevzemajo. Giro ne pride pogosto v moje rojstno mesto. Tudi sam nisem prav pogosto v Messini, zato se je vedno nekaj posebnega vrniti. Veliko spominov me veže na to. Na veliko stvari lahko zdaj gledam s ponosom," je med drugim Nibali še dejal v studiu.

Obenem pa ni mogel zadržati solz: "Bili so lepi in slabi trenutki. Poškodbe, ki so tudi odigrale pomembno vlogo v moji karieri. A to je kolesarstvo. Vedno doživiš dobre in slabe trenutke. Vse pa je bilo neverjetno." Nibali pa seveda še ni zaključil kariere. To bo storil ob koncu sezone. Letos namerava dokončati italijanski Giro, potem pa nastopiti še na dirki po Franciji. Po vsej verjetnosti bo njegova zadnja dirka v karieri dirka po Lombardiji. Vsekakor ima za sabo izjemno kariero.

Je eden izmed zgolj sedmih kolesarjev, ki mu je uspelo dobiti vse tri tritedenske dirke. Po enkrat je dobil dirko po Španiji in dirko po Franciji, dvakrat pa je dobil dirko po Italiji. Kar 11-krat je bil na odru za zmagovalce na omenjenih treh dirkah. Poleg tega je bil dvakrat najboljši na dirki po Lombardiji, dobil pa je tudi Milano-Sanremo. Nibali je profesionalno športno pot začel pri Fassi Bortolo leta 2005. Kasneje pa je dirkal za Liquigas, Astano, Bahrain Merido in Trek Segafredo. Pred to sezono se je vrnil v Astano.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ