Vincenzo Nibali spet najboljši, Jan Polanc blizu deseterici

Vincenzo Nibali spet najboljši, Jan Polanc blizu deseterici
01.10.2015 AVTOR: D. Z.
Na italijanskih dirkah je bil med najboljšimi pred svetovnim prvenstvom in očitno je tudi po njem. Vincenzo Nibali je dobil dirko Tre Valli Varesine.

Pred svetovnim prvenstvom so se nekateri kolesarji pripravljali tudi na enodnevnih dirkah v Italiji. Po svetovnem prvenstvu pa se nekateri pripravljajo na sam zaključek sezone. Govorimo o zadnji klasiki – dirki po Lombardiji. Samo tri dni po svetovnem prvenstvu so nekateri kolesarji že nastopili na dirki Tre Valli Varesine. Med temi je tudi Vincenzo Nibali, ki je skupaj z italijansko reprezentanco v Ameriki povsem razočaral.

Zato pa je zdaj potrdil, da je odlično pripravljen. Dirka v Italiji spada med dirke ekstra kategorije. Govorimo o razgibani in skoraj 200 kilometrov dolgi enodnevni preizkušnji. Kolesarji so morali najprej prevoziti daljši krog, potem pa še devet 12,9 km dolgih in zahtevnih krogov v okolici Vareseja. Zaključni kilometri so bili zelo podobni svetovnemu prvenstvu leta 2008. Na startu sta bila dva Slovenca, in sicer Jan Polanc in Jan Brajkovič.

Predvsem Astana pa je prišla z zelo močno postavo, saj sta bila na startu Fabio Aru in Vincenzo Nibali. V ospredju se je v prvem delu dirke izoblikovala skupina 20 kolesarjev, po prvih dveh urah dirkanja pa je povprečna hitrost znašala kar 47,9 km/h. A glavnina je ubežnike ujela že ob vstopu v zaključne kroge. Po treh krogih sta napadla Arnold Jeannesson in Stefano Pirazzi. 50 km pred ciljem sta imela dve minuti in pol prednosti, a kolesarji Astane so poskrbeli, da ju je glavnina ujela. Do cilja pa sta bila še dva kroga.

Prav Astana je poskrbela za hudo selekcijo, ob vstopu v zadnji krog je pobudo prevzel Fabio Aru. 3,5 km pred ciljem se je začel še zadnji vzpon in tam je napadel Vincenzo Nibali. Sprva sta mu lahko sledila Nizzolo in Pinot, ob drugem napadu pa se je Nibali preprosto odpeljal. Preostala dva je skupina zasledovalcev, v kateri je bil tudi Jan Polanc ujela. Za trenutek so se ti kolesarji spogledali, kar je bilo dovolj, da si je Nibali privozil odločilno prednost.

Veselil se je zaslužene zmage. Osem sekund za njim je drugo mesto zasedel Sergej Firsanov, tretji je bil Giacomo Nizzolo, ki je dobil sprint pred Simonejem Ponzijem. »Kolegi so opravili izjemno delo. Še posebej Aru. Brez njih tokrat ne bi mogel zmagati. Po poletu iz Amerike sem bil utrujen. Po startu sem celo razmišljal, da bi sestopil s kolesa. Potem pa sem se že bolje počutil. Edina taktika je bila, da poskrbim, da ne pride do sprinta. Uspelo mi je. Zdaj želim biti dober na dirki po Lombardiji. Upam, da si bom do nedelje dovolj odpočil, « je dejal Nibali.

V skupini 14 zasledovalcev je bil tudi Jan Polanc, ki je zasedel 13. mesto. »Lepa dirka, otežil jo je še hiter ritem v prvem delu proge, pa tudi dirkanje na krogih. V zadnjem krogu sem imel še dovolj moči, da sem ostal s prvo skupino. Nibali pa je bil premočan, težko bi mu sledil. Zato sem poskušal čim več iztržiti v sprintu, « je za uradno spletno stran moštva Lampre Merida dejal Polanc. Jani Brajkovič je bil s 36 sekundami zaostanka 25.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ