Vrečer o rehabilitaciji: "Bolj poslušam kolesarje, kot zdravnike. Priznam!

Vrečer o rehabilitaciji: "Bolj poslušam kolesarje, kot zdravnike. Priznam!
28.02.2013 AVTOR: D. Z.
"Rama. Ta predel še ni niti 50-odstoten, tako da je zdaj to moj trening kotiček," je v sobi, kjer treninge opravlja na trenažerju, povedal Robert Vrečer.

Boleči spomini na krstni nastop
Robert Vrečer se je poškodoval 3. februarja, ko je nastopil na zanj krstni dirki v dresu moštva Euskaltel Euskadi. Kaj se je takrat zgodilo, zakaj je padel, smo že pisali. A zdaj, tri tedne kasneje, ko se že intenzivno pripravlja na vrnitev v kolesarsko karavano, se je še enkrat spomnil, kaj se je zgodilo:

»To je bilo čisto naključje. Res smola, ker menim, da pri tem padcu nisem naredil ničesar narobe. Kolesar, ki je iz ozadja prišel s precej večjo hitrostjo, me je podrl. Kot kegelj. Očitno sem mu bil v napoto. Spodneslo mi je kolo. Če se to zgodi, potem so poškodbe ponavadi hude. Sam sem dobesedno poletel. Pristal sem s čelado, v bistu z glavo in potem z ramo ob tla. In takrat je počila ključnica. «

Španski zdravniki so opravili odlično delo
Vrečer je bil operiran v Bilbau in s potekom operacije je bil zadovoljen. Tudi na pregledih po vrnitvi v Slovenijo so mu zdravniki potrdili, da so v Španiji opravili izjemno delo in da je jasno, da mu je ključnico operiral strokovnjak, ki mu take poškodbe niso tuje. Tako je Vrečer lahko že teden dni po hudem padcu, kjer je staknil tudi poškodbo kolena, začel s treningom. Seveda ne na cesti, ampak na trenažerju.

»Rama. Ta predel še ni niti 50-odstoten, tako da je zdaj to moj trening kotiček. Na trenažerju treniram tudi po dvakrat na dan. Take treninge bom poskusil potegniti čim dlje. Dokler ne bo rama vsaj na 80-odstotkih. Zdaj se poskušam v glavi pripraviti na ta bolj psihični kot fizični napor, ker biti tri ali štiri ure na dan zaprt v sobi ni lahko, « je še pred tednom dni pojasnil Vrečer in takrat še dodal: »Če rame ne obremenjujem, potem bolečin ni. Če grem čez določeno mejo, potem so prisotne bolečine. Zadnje dni pa se mi je stanje že zelo izboljšalo in zato sem optimist. «

Raje posluša kolesarje!
Prav zato se v teh dneh že odpravlja na cesto. Seveda na Primorsko, kjer so pogoji za kolesarjenje zaenkrat še precej boljši kot drugje po Sloveniji. Od padca ni pretekel niti en mesec, vendar Vrečer zdaj pravi, da je ključnica že dovolj stabilna in da se mu ne bo več treba »umikati prav vsaki luknji « na cesti. Pa čeprav tako okrevanje vseeno traja več časa. Vsaj z medicinskega vidika.

»Zdravniki pravijo, šest, sedem, osem tednov. Ampak, to je zame nesprejemljivo. Dejansko se bolj nagibam k izkušnjam kolesarjev, ki so imeli podobne poškodbe. Njihovim nasvetom, kako so oni ravnali v teh primerih in nasvetom klubskih trenerjev. Bolj poslušam njih kot pa zdravnike. Priznam. « In tako resnično že računa na to, da se bo na dirke lahko vrnil 6. marca, ko se začne dirka Tirreno-Adriatico.

»Če bo okrevanje potekalo po željah, potem sem izgubil samo dirko po Algarveju. Program zato ostaja enak. Če 6. marca ne bom stoodstoten, potem se bomo pogovarjali naprej. Verjetno bi potem moral nastopiti na dirki po Romandiji, ki je tik pred Girom. A sam bi si takrat raje vzel nekaj prostih dni. Nekaj časa zase, za družino in za kakšen kakovosten trening, ker me potem en mesec dejansko ne bo doma, « je še dodal Vrečer.

Tudi iz baskovskega moštva so sporočili, da je v ekipi za italijansko etapno preizkušnjo, kjer naj bi poleg njega vozili še Egoi Mart ínez, Jorge Azanza, Miguel Mínguez, Ioannis Tamouridis, Ricardo Garc ía, Garikoitz Bravo in kapetan Samuel Sanchez.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ